Tranzactia prin care familia lui Adrian Nastase a intrat in posesia unei averi de circa un milion de euro scoate la iveala amanunte incredibile. Si, in plus, creeaza un personaj de poveste: Tamara Cernasov.

O batrana scapatata, care in 1999, la 91 de ani, se agita sa cumpere terenuri in zona rezidentiala Baneasa-Voluntari, intuind mai bine decat multi agenti imobiliari experimentati explozia preturilor terenurilor in zona respectiva.

Mai mult decat atat: matusica-minune a convins un cetatean din Bucuresti - care abia cumparase terenul! - sa i-l dea aproape gratis: 156 de dolari pe 2.500 de metri patrati, adica nici 7 centi pe metru patrat. De 240 de ori mai putin decat pretul de piata, care ajunsese la 15 dolari metru patrat.

Matusa Tamara a murit anul trecut, la 97 de ani, iar terenul a ramas mostenire familiei Nastase, alaturi de multe alte bunuri, precum si de bani cash, insumand sute de mii de euro.

Clarviziunea batranei continua sa dea roade: intre timp, valoarea terenului a crescut la aproximativ 250.000 de dolari. In folosul lui Adrian Nastase, se intelege.

1999. Matusa Danei Nastase plateste numai 156 de dolari pentru un teren in Ilfov. 2006. Terenul mostenit poate valora 250.000 de dolari

Familia Nastase s-a ales cu o mostenire de un milion de euro, in urma decesului unei matusi. Declaratia de avere a scos la iveala existenta unui certificat de mostenire de anul trecut, in urma caruia Dana Nastase a primit aproape un milion de euro.

Ziarul „Gandul" a dezvaluit, ieri, numele matusii Danei Nastase. Azi, EVZ prezinta contractul fabulos prin care matusa a cumparat, in 1999, un teren de 2.500 de metri patrati, cu 2,5 milioane lei.

Adica echivalentul a 156 dolari si 25 de centi, in conditiile in care pretul zonei il situa cam la 50.000. Acum, terenul valoreaza in jur de 200.000 de euro (250.000 de dolari). O afacere care a inmultit de 1.600 de ori suma investita.

Trei proprietari in patru luni

Tamara Cernasov, misterioasa matusa, a cumparat, in decembrie 1999, un teren cu o suprafata de 2.500 de metri patrati, situat in zona rezidentiala Baneasa, pe raza comunei Voluntari. Matusa Danei Nastase, care la cei aproape 90 de ani ai sai s-a dovedit a fi un geniu al investitiilor imobiliare, a achizitionat terenul de la bucuresteanul Podolan Silviu.

Parcela facea parte din una mai mare (85.000 mp), cumparata de Podolan cu numai patru luni inainte, de la o anume Olga Octavia Maniu. Tranzactia prin care matusa Danei Nastase a devenit proprietar al terenului s-a incheiat la notar pentru suma de doua milioane si jumatate.

Asta inseamna ca Tamara Cernasov a platit acum sapte ani numai 1.000 de lei pe metru patrat de teren - care acum valoreaza 100 de euro. Intre timp, imobiliarele au cunoscut un „boom" in zona respectiva.

Consultat de EVZ, specialistul Liviu Ureche a precizat ca „un metru patrat in acea zona valora in medie 15 dolari, adica 225.000 de lei". Iar preturile cresc continuu, si pe fondul zvonurilor privind trecerea autostrazii prin zona.

Tamara Cernasov, ruda bogata a nevestei fostului premier, avea o pensie de patru milioane de lei si locuia intr-un bloc modest

Tamara Cernasov, femeia care i-a lasat mostenire nepoatei sale Dana Nastase o avere estimata la un milion de dolari, locuia singura intr-un bloc modest, din sectorul 1. Pentru ca era foarte batrana (95 de ani), vecinii spun ca o vedeau foarte rar iesind din casa.

De fiecare data insa cand se intampla sa-si paraseasca domiciliul era insotita de Ion Colac, vecin de bloc, care se pare ca era platit de familia Nastase pentru aceste servicii. „Eu nu stiu decat ca avea o pensie de patru milioane, din care traia", spune Colac, vadit deranjat de intrebari.

„Nu stiu nimic de nicio avere, pentru ca eu nu faceam altceva decat sa-i cumpar dimineata paine." Administratorul blocului, domnul Dimancea, spune insa ca relatiile dintre Ion Colac si familia Danei Nastase erau ceva mai apropiate.

„Proprietara este soacra lui Nastase"

„Colac era cel care-i platea intretinerea in fiecare luna. Acum a venit la mine sa-mi spuna ca, dupa moartea doamnei Cernasov, proprietara este Miculescu Irina, mama Danei Nastase, dar ca tot el o sa plateasca intretinerea."

Si instalatorul blocului marturiseste ca impresia sa despre Tamara Cernasov este ca era o femeie cu o situatie financiara modesta. „Singurul care stie adevarul despre treaba asta e Colac, pentru ca el se ducea mereu pe la ea."

Nastase: „A considerat-o pe Dana ca un copil al ei"

Intr-un interviu acordat „Jurnalului National", Adrian Nastase a spus ca matusa sotiei sale s-a nascut la Tbilisi, in 1910, dupa ce parintii ei au trait in Polonia. Au ajuns la Chisinau, unde au avut pamanturi si proprietati importante.

Au venit in Romania, s-au stabilit la Satu Mare, apoi la Cluj. A fost profesoara de limbi straine. Tamara Cernasov nu a avut copii si a fost ingrijita de Dana Nastase. „Ani la rand, a considerat-o pe sotia mea ca fiind practic ca un copil al ei." Aceasta este explicatia lui Adrian Nastase.

Banii matusii au ajuns in blocul Zambaccian

Mostenirea terenului din Voluntari reprezinta o mica parte din ce a ramas familiei Nastase in urma decesului Tamarei Cernasov. Potrivit declaratiei de avere a lui Adrian Nastase, de la aceeasi matusa au ramas metale pretioase, monede, obiecte de arta si cult (total: 40.000 de euro) si lucrari de pictura si grafica (85.000 de euro).

Mare parte a mostenirii a fost instrainata anul trecut de catre sotii Nastase. Trei apartamente au fost vandute de familia Nastase, pentru un pret total de 300.000 de euro, catre un misterios Russu L., iar 241.830 de euro - bani „gheata" - au fost facuti cadou unuia dintre fii, Andrei Nastase.

Din aceasta suma, „juniorul" i-a platit fiului lui Ion Tiriac 208.074 euro pentru etajul unu al blocului din Zambaccian. Avocatii lui Nastase au recunoscut ca acesti bani provin din mostenirea dobandita de Daniela Nastase, cu certificatul de mostenitor nr. 59/31 mai 2005.

Chilipirurile stiute ale bossului PSD

In 1998, Adrian Nastase a cumparat de la fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian. Pretul a fost 11.000 de dolari, de 25 de ori mai mic decat valoarea pietei.

In 2005, pe terenul luat de la Bivolaru, Adrian Nastase a finalizat un bloc cu patru niveluri, construit in asociere civila cu Ion Tiriac junior, in anul in care fiul magnatului era cercetat pentru consum de droguri. Tiriac junior i-a vandut lui Nastase junior un apartament din blocul respectiv.

In 2001, mama lui Adrian Nastase a cumparat o casa in cartierul Primaverii, pe strada Moliere, nr. 10, de la omul de afaceri Cristian Sindie, considerat un apropiat al clanului Camataru si al lui Nicu Gheara, pentru numai 65.000 de dolari.

Andrei si Mihnea Nastase au urmat mai multi ani cursurile Scolii Americane din Bucuresti. Intrebat de unde are 40.000 de dolari anual pentru a acoperi costurile de scolarizare, Nastase a declarat ca banii provin de la bunica.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei