Presedintele Traian Basescu inspectat, luni, pentru a cincea oara lucrarile de deschidere a traficului pe Valea Oltului. Seful statului a reafirmat ca circulatia va fi deschisa miercuri, daca versantii de pe care au cazut tone de stanci vor fi stabilizati, transmite corespondentul nostru.

Pentru inceput va fi reluat traficul rutier pana la 7,5 tone iar autobuze speciale vor transborda calatorii din trenurile care nu mai pot trece prin zona. Daca nu vor mai cadea pietre va fi redeschis si traficul greu si apoi cel feroviar.

Vanatori de munte si genisti s-au alaturat, incepand de duminica, echipelor de alpinisti si de pirotehnisti pentru deblocarea Vaii Oltului, inchisa traficului rutier si feroviar de 10 zile.

Militari apartinand batalioanelor 21 Vanatori de Munte din Predeal si 96 Geniu din Bucuresti au luat parte la cele cinci dinamitari controlate duminica in zona Caineni. Seful statului, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, si cel al apararii, Teodor Atanasiu, au asistat la cea de-a cincea dinamitare.

Presedintele Traian Basescu a solicitat prezenta armatei ca parte a unei abordari multidisciplinare de deblocare a DN 7, ce implica si prezenta ulterioara a silvicultorilor pentru impadurirea cu arbori rezistenti pe stanci a versantilor afectati.

Caderi de stanci au blocat, in 28 decembrie 2005, circulatia feroviara si rutiera, in apropiere de comuna Caineni, la kilometrul 234 + 400.

Pana la deblocarea traficului, legatura intre Ardeal si Oltenia se poate face doar pe rute ocolitoare.

Autoturismele sunt indrumate pe DN1 Sibiu-Brasov iar autovehiculele de mare tonaj pe DN 1A-Buftea-Ploiesti-Cheia-Sacele-Brasov-Sibiu.

CFR Calatori a anuntat ca din cauza caderilor de stanci, trenurile rapide pe destinatia Craiova - Sibiu si retur sunt anulate. Trenurile personale isi vor limita traseul de la/pana la statiile: Caineni, respectiv Turnu Rosu.