14 persoane au gripa aviara in Turcia dintre care 3 au murit, confirma autoritatile, potrivit agentiilor internationale de stiri. Comisia Europeana a decis, luni, sa interzica importurile de pene netratate de pasari din 6 tari vecine Turciei.

5 cazuri de gripa aviara la om au fost confirmate luni. 21 de persoane suspecte din Istanbul au fost internate in spital.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, luni, ca nu exista indicii potrivit carora gripa aviara din Turcia, sa se fi transmis de la om la om.

Doi copii si un adult spitalizati in Ankara au fost testati pozitiv, duminica, cu gripa aviara, dupa ce alti doi copii din estul Turciei, aflati sub tratament impotriva gripei aviare, au fost depistati,sambata seara, ca purtatori ai virusului H5N1, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Teste efecuate pe pasari moarte din doua localitati din provincia Zonguldak, situata pe malul Marii Negre, au demonstrat prezenta virusului gripei aviare. In localitatea a fost instaurata carantina si toate pasarile au fost eliminate.

Trei pacienti in Ankara si alti doi in Van sunt purtatori ai virusului letal H5N1 al gripei aviare. Din 28 de probe efectuate duminica in capitala Turciei, trei au relevat tulpina H5N1.

In prezent se afla sub tratament medical cel putin 32 de persoane suspectate de contaminare cu virusul aviar, dupa ce au intrat in contact cu pasari bolnave.

Testele efectuate la Laboratorul specializat din Marea Britanie au confirmat, sambata, tulpina H5N1 a virusului gripei aviare ca principala cauza a mortii celor trei copii din satul Dogubeyazit, din estul Turciei, langa granita cu Armenia si Iran. Doi copii, de 5, respectiv 8 ani, spitalizati in aceeasi unitate, la Van, sunt purtatori de H5N1, a anuntat duminica OMS.

Acestea sunt primele cazuri de gripa aviara la om confirmate in Turcia. Autoritatile de la Ankara au creat o celula de criza si au luat masuri imediate pentru izolarea virusului: au fost interzise consumul de carne de pasare si vanatoarea tuturor pasarilor salbatice.

De asemenea, au fost alocate fonduri suplimentare pentru combaterea extinderii epidemiei. In regiune se afla si o echipa a OMS, insarcinata cu urmarirea situatiei epidemiologice.

Expertii se tem ca virusul ar putea suferi o mutatie care sa-l faca usor transmisibil de la om la om.