Serviciile secrete elvetiene ar fi intrat in posesia unui fax adresat de ministrul egiptean al Afacerilor Externe ambasadei Egiptului de la Londra aratand ca 23 de irakieni si afgani au fost interogati in baza de la Mihail Kogalniceanu din Romania, scrie duminica suplimentul ziarului elvetian Blick ( Sonntags Blick ), citat de AFP.

(N.R - Blick, cel mai vandut tabloid din Elvetia, este fratele mai mare al tabloidului Libertatea, ambele editate de trustul Ringier. )

Mesajul din document a fost interceptat de sistemul satelit Onyx al serviciilor secrete elvetiene pe 10 noiembrie, la trei zile dupa ce Consiliul Europei (CoE) a lansat propria investigatie in problema zborurilor CIA in spatiul aerian european.

Potrivit unui raport secret al Ministerului elvetian al Apararii, ambasada Egiptului de la Londra are propriile dovezi in acest sens.

Cotidianul a citat un raport intocmit de Ministerul elvetian al Apararii in care se spunea ca Egiptul banuieste existenta unor centre similare in Ucraina, Kosovo, Macedonia si Bulgaria.

Ministrul elevetian al Apararii, Samuel Schmid, a reactionat si a anuntat pe site-ul de internet al institutiei ca va deschide o ancheta pentru a descoperi cum a ajuns documentul in posesia presei. Oficialul nu a comentat, insa, in nici un fel, continutul raportului, care are caracter strict confidential.

Dick Marty, senatorul elvetian care conduce ancheta CoE despre inchisorile secrete, s-a aratat precaut in legatura cu dezvaluirile prezentate in Blick, scrie Swissinfo .

Marty crede ca daca documentul se dovedeste autentic, acest lucru demonstreaza ca unele guverne din Europa stiu mai multe decat spun. Un aspect de mai mare ingrijorare il constituie faptul ca acest document a vazut lumina tiparului.

"Cum se face ca serviciile secrete elvetiene intercepteaza mesaje transmise intre Cairo si ambasada egipteana din Londra? Sau e vorba de alte servicii secrete care au transmis informatia celor elvetiene si apoi ziarului SonntagsBlick?" a declarat Dick Marty pentru Swissinfo.

Purtatorul de cuvant al MApN, Cristinel Ghica, a infirmat existenta acestor inchisori la Realitatea Tv, iar un ofiter care activeaza la baza militara Mihail Kogalniceanu, Dan Bucium, a declarat pentru AFP ca "lucrez aici din 1995 si nu cunosc sa fi existat astfel de operatiuni," adaugand ca baza este deschisa oricui doreste sa faca o investigatie.

La mijlocul lunii noiembrie, organizatia non guvernamentala Human Rights Watch a acuzat serviciile secrete americane ca interogheaza, prin metode ilegale precum tortura, suspecti - membri al Qaida, luati prizonieri in Kabul si transportati in centre de detentie din E Europei, in tari ca Romania si Polonia.

Autoritatile romane au negat existenta unor astfel de centre, iar Statele Unite au refuzat sa dea un raspuns clar in aceasta privinta, mentinandu-si afirmatii de tipul:

"provocarile pe care le impune razboiul anti-terorism trebuie acceptate in cadrul legal si in contextul obligatiilor pe care le presupun valorile democratice";

"SUA condamna tortura, care incalca legea si Conventia impotriva torturii";

"operatiunile militare americane se desfasoara in total acord cu cadrul legal si cu respectarea suveranitatii statelor". ( Declaratii ale Secretarului de Stat american in vizita sa in Germania si Romania, din 6 decembrie 2005.)

Canalul american de televiziune ABC sustinea in decembrie anul trecut ca 11 detinuti din randul retelei teroriste al-Qaida au fost evacuati din Europa de Est in Nordul Africii, cu putin timp inaintea turneului european al secretarului american Condoleezza Rice.

Comenteaza pe forum