Dintr-un fax secret al ministrului de Externe egiptean Ahmed Abul Gheit interceptat de serviciile secrete elvetiene, reiese ca egiptenii stiau de inchisorile secrete ale CIA in Romania, scrie Romania Libera. 23 de suspecti de terorism au fost interogati de CIA la Kogalniceanu, scrie Adevarul. Mesajul a fost interceptat de sistemul de ascultare prin satelit Onyx, al serviciilor secrete elvetiene, la 10 noiembrie, scrie Averea.

Ziarul elvetian "Sonntagsblick" sustine ca are dovada

preluare Romania Libera

Potrivit editiei de ieri a cotidianului "Sonntagsblick", atat serviciile secrete elvetiene, cat si redactia ziarului amintit se afla in posesia unor dovezi despre existenta, in trecutul recent, a unui centru de detentie secret al CIA la baza militara romaneasca Mihail Kogalniceanu.

Dintr-un fax secret al ministrului de Externe egiptean Ahmed Abul Gheit, adresat ambasadei tarii sale la Londra si interceptat de serviciile secrete elvetiene, reiese ca egiptenii au aflat "din surse proprii ca 23 de cetateni irakieni si afgani au fost interogati la baza militara Mihail Kogalniceanu, situata in apropiere de portul romanesc Constanta de la Marea Neagra.

Alte centre de detentie exista in Ucraina, in Kosovo, Macedonia si Bulgaria", a relatat "Sonntagsblick".

(Articol integral in Romania Libera)

Serviciile secrete elvetiene sustin ca au dovezi despre inchisorile CIA

preluare Averea

Mesajul a fost interceptat de sistemul de ascultare prin satelit Onyx, al serviciilor secrete elvetiene, la 10 noiembrie, cu trei zile inainte de lansarea anchetei Consiliului Europei cu privire la informatiile potrivit carora CIA ar administra centre secrete de interogare in Europa.

Serviciile de informatii au refuzat sa comenteze informatiile dezvaluite de „Sonntagsblick", in timp ce senatorul elvetian Dick Marty, insarcinat de Consiliul Europei cu investigarea cazului, si-a exprimat prudenta fata de acestea. Senatorul a apreciat ca daca documentul se dovedeste autentic, el va reprezenta o noua dovada ca unele guverne europene nu spun tot ceea ce stiu.

Dupa parerea sa, o problema si mai mare este faptul ca un raport oficial secret a fost nu doar dezvaluit ci a ridicat si cateva intrebari. „Cum se face ca serviciile de informatii elvetiene intercepteaza mesajele transmise intre Cairo si ambasada Egiptului de la Londra?", a intrebat el.

„Sau este vorba de un alt serviciu de informatii strain, care a transmis informatiile Elvetiei si publicatiei «Sonntagsblick»?", a continuat Marty.

(Articol integral in Averea).

Potrivit presei elvetiene,

23 de suspecti de terorism au fost interogati de CIA la Kogalniceanu

preluare Adevarul

Centre secrete ale CIA exista, potrivit documentului, si in Ucraina, Macedonia si Bulgaria. Documentul publicat de cotidianul elvetian "Blick" apartine Ministerului egiptean de Externe si este datat 15 noiembrie 2005. El a fost trimis prin fax Ambasadei Egiptului la Londra si interceptat de serviciile secrete elvetiene.

Ministrul elvetian al apararii, Samuel Schmid, a deschis o ancheta pentru a stabili cum a ajuns "Blick" in posesia documentului secret.

(Articol integral in Adevarul)