Invingator in opt editii, Stephane Peterhansel a fost marele cistigator al etapei de simbata, la finele careia a preluat, nu fara emotii, conducerea la general, in fata coechipierului sau, Luc Alphand.

Armada VW a avut serios de suferit. Caravana a avut ieri o zi de pauza, la Nouakchott, inainte de etapa-maraton de astazi, din Mali.

Daca ar merita retinuta macar o singura imagine la finele etapei a opta a Dakarului, disputata simbata, pe distanta a 568 km, intre Atar si Nouakchott (Mauritania), ea l-ar surprinde, cu siguranta, pe recordmanul Stephane Peterhansel. Cel poreclit de colegi "Canibalul" se lansase intr-o evadare, alaturi de coechipierul sau de la Mitsubishi, Luc Alphand, insa manevra i-ar fi putut costa scump.

Caci, la inceputul dupa-amiezii, ambele versiuni Pajero EVO IV au ra- mas blocate in dune, undeva la juma tatea parcursului, dupa o greseala de navigatie. "Am ratat cu un kilometru pasajul propice pentru intrarea in dune. Prin urmare, am luat-o aiurea, printr-un soi de nisip foarte moale. Ne-a obligat sa facem un pic de sport, mai ales in cazul copilotului meu (n.r.

- Jean Paul Cotteret), care a trebuit sa alerge in spatele masinii, cit timp am trecut eu de doua-trei dune! Eroarea aceasta ne-a costat 15 minute, plus un stinga-imprejur, pentru a regasi trecerea propice", explica Peterhansel, la finele etapei.

A exisat insa si o parte buna in toata povestea. Involuntar, cele doua Mitsubishi au atras in capcana si versiunea VW Touareg Prototype pilotata de Jutta Kleinschmidt, principala lor rivala in clasamentul general al clasei auto. Iar nemtoaica n-a fost atit de norocoasa ca adversarii. A pierdut timp berechet, ce s-a tradus - la sosire - printr-o intirziere de peste o ora.

De toate aceste peripe- tii a profitat Thierry Magnaldi si al sau buggy, Schlesser Ford, cu tractiune spate, care pe pistele mauritane a efectuat o adevarata demonstrat ie de forta.

Fostul pilot moto si-a trecut in cont cea de-a doua victorie in Dakar 2006, urmat de Peterhansel si de americanul Miller, singurul supravietuitor al armadei Volkswagen la capatul a doua zile de cosmar pentru marca din Wolfsburg.

Caci, pe linga Kleinschmidt, si De Villiers si Bruno Saby au pierdut in jur de o jumatate de ora fata de invingatorul etapei, in timp ce debutantul Carlos Sainz a cunoscut o zi de cosmar.

Blocat de un bolovan la km 26, la trecerea peste o duna, fostul campion mondial de raliuri a fost nevoit sa astepte pina spre dupa-amiaza camionul de asistenta si a ajuns la Nouakchott in miez de noapte, la aproape opt ore dupa invingator.

Ziua de pauza de ieri a venit ca un dar ceresc pentru piloti, inainte de trecerea in Mali, o data cu etapa-maraton, prevazuta astazi, Nouakchott - Kiffa (874 km).

Szilveszter ajunge acasa in citeva zile

Zsolt Szilveszter, singurul roman participant la aceasta editie, va fi adus acasa peste citeva zile, a anuntat prefectul de Satu Mare, Radu Bud. "Am vorbit cu Valentin Naumescu, secretar de stat in Ministerul de Externe. Simbata (n.r. - alaltaieri) il opereaza pe Zsolt, iar in vreo doua sau trei zile va fi externat si va fi adus acasa", a spus oficialul. Acesta a adaugat ca starea motociclistului nu este, de fapt, foarte grava.

Etapa aVIII-a

CLASAMENTE

AUTO

1. Magnaldi/Debron Schlesser Ford 5h00m56s

2. Peterhansel/Cotteret Mitsubishi +6m52s

3. Miller/Von Zitzewitz VW Touareg +6m52s

MOTO

1. Casteu KTM 5h55m55s

2. Blais KTM +2m13s

3. Despres KTM +2m17s

CLASAMENTE GENERALE

AUTO

1. Peterhansel/Cotteret Mitsubishi 27h43m41s

2. Alphand/Picard Mitsubishi +32s

3. De Villiers/Thorner VW Touareg +26m16s

MOTO

1. Coma KTM 34h49m20s

2. Esteve Pujol KTM +6m23s

3. De Gavardo KTM +11m49s