Celebrul restaurant american McDonald’s, deschis in oraselul italian Altamura, a fost nevoit sa-si inchida portile deoarece potentialii clienti preferau sa manance sandvisurile produse de o brutarie locala. Inchiderea restaurantului, scria „The Times" la sfarsitul saptamanii trecute, a fost catalogata drept o victorie a bucatariei traditionale europene in fata fast-food-ului globalizat.

Cinci ani de lupta

McDonald’s, filiala Altamura, a fost inaugurat in urma cu cinci ani. Momentul respectiv, scrie „The Times", a starnit nemultumirea localnicilor, care s-au grupat, pentru a protesta, intr-o asociatie botezata „Amici del Fungo Cardoncello", dupa numele unei ciuperci specifice sudului Italiei.

Dincolo de protestele localnicilor, hamburgerii, cartofii prajiti si celebrul clovn reprezentativ pentru restaurantul american au avut un concurent mult prea puternic.

Painea de Altamura, un produs regional protejat de UE, si sandvisurile umplute cu mortadella, mozzarella, oua, ciuperci sau rosii au castigat detasat cursa, fara a apela la strategii de marketing, reduceri sau promotii. Retragerea din Altamura a fost singura solutie viabila pentru McDonald’s.

Presa saluta victoria

Victoria italienilor, scrie „Liberation", este o „alternativa pasnica" la lupta dusa de superstarul antiglobalizare, JosŽ BovŽ, care a fost condamnat la trei luni de inchisoare dupa ce a vandalizat un restaurant McDonald’s din orasul francez Millau.

Articol integral in EVZ