Peisajul bancar va trece prin transformari majore in 2006. BCR, cea mai mare banca din sistem, va trece pe mana Erste Bank, castigatorul procesului de privatizare, la fel ca si batranicioasa Casa de Economii si Consemnatiuni.

Venirea investitorilor strategici la conducerea celor doua banci ar trebui sa se traduca prin mai multa concurenta: pentru a atrage noi clienti, institutiile de credit ar trebui sa se lupte in dobanzi atractive si reducerea birocratiei.

In acelasi timp insa, numarul de banci care se bat pe piata romaneasca va scadea ca urmare a fuziunii dintre HVB, Unicredit si Banca Tiriac. In urma acestei fuziuni, italienii de la Unicredit se vor trezi pe confortabilul loc trei in topul celor mai mari banci din Romania.

„Cred ca, in 2006, intreaga piata bancara va fi cu ochii, pe de-o parte, pe noua strategie a BCR si a noii institutii rezultate in urma fuziunii HVB/Banca Tiriac/UniCredit, dar si pe ceea ce vor intreprinde celelalte trei-patru banci in top - aici ma refer la BRD, Raiffeisen Bank, Banc Post etc., care nu vor sta si vor privi cum pierd din cota de piata", apreciaza Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Exercitiu pentru UE

Radu Gratian Ghetea, prim-vicepresedinte al Alpha Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, este mai degraba preocupat de prima miscare a Erste pe piata romaneasca.

„Acum, cand cunoastem castigatorul licitatiei, e clar ca, in Romania, competitia in sistemul bancar va creste. Ambitiile grupului Erste in Romania sunt foarte mari, dar nici celelalte banci nu vor sta cu mainile in san. Cresterea concurentei este necesara si ca un exercitiu inaintea inceperii competitiei majore odata cu aderarea Romaniei la UE", apreciaza Ghetea.

Drum deschis la fuziuni

Mihail Ion, presedinte la Raiffeisen Asset Management, este de parere ca preluarea BCR si CEC a deschis drumul pentru fuziuni si achizitii din randul bancilor mai mici, care vor face cu greu fata concurentei crescute.

„Cresterea competitiei manifestate in ultima perioada se va accentua in viitor, privatizarile celor doua mari banci, BCR si CEC, avand o contributie decisiva in acest sens. De asemenea, cel mai probabil in cativa ani vom asista la o consolidare a sistemului, prin fuziuni si achizitii.

Efectele pe termen mediu se vor regasi in reducerea marjelor, cresterea eficientei bancilor si o servire mai buna a clientilor", apreciaza Mihail Ion.

Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, spune ca bancile pot ataca si sectoarele de nisa. Cum este cel al economisirii-creditarii care presupune obtinerea unui credit, conditionata de plata prealabila a unor rate sub forma de depozite.

Dupa intrarea Raiffeisen pe aceasta piata, au urmat HVB - care a deschis in vara o banca pentru locuinte - si BRD - care a lansat produse de economisire-creditare.