La multi ani si la multi bani, dragi cititori de „Saptamana Financiara"! Ei, nu chiar asa multi, cat au castigat unii demnitari in anul care-a trecut, dar macar pe-acolo, ceva... sa nu fie bilantul pe minus.

Va mai aduceti aminte de ultima emisiune televizata din campania electorala, cand s-a schimbat carmaciul tarii? Atunci cand Traian Basescu, actorul de Oscar al Romaniei, s-a uitat fix in camera, apoi catre contracandidatul sau - Adrian Nastase - si adevar a grait: vai de tarisoara asta, uite cine sunt cei care se bat sa o conduca - doi comunisti!

In acel moment, vorbele lui Basescu au dat bine in cadru, au adus rating, nu cred ca si puncte electorale, dar, cu siguranta, gluma sa morbida ascunde un mare adevar. Vai de tarisoara asta, in care lumina nu va fi lasata niciodata sa patrunda de-a binelea fiindca storurile minciunii si-ale balciului sunt mult prea dese pentru a se intrezari vreo raza de speranta.

In Romania lui 2005 nu s-a trait absolut deloc mai bine, la nivel de individ. S-a mai dat cate ceva pe la unii pensionari, dar s-a luat de la mamele cu copii mici. S-a mai dat unora la impozite, dar s-a pus bir altora. S-au mutat, practic, banii dintr-un buzunar intr-altul si datoriile de la o banca la alta.

O jumatate de an, cat s-au luat credite usor, ne-am indatorat pentru urmatorii trei sau cinci ani, creandu-ni-se iluzia ca suntem mai avuti. De fapt, suntem mai datori, pentru ca banii luati cu imprumut nu i-am investit, ci i-am folosit pentru asa-numitele nevoi personale: mai o nunta, o cumetrie, o inmormantare sau un divort bine tintit, mai o excursie la greci sau o dantura reparata.

Stiu, suna sinistru, dar acestea au fost cheltuielile romanilor in 2005. Plus masinile. Ne plac masinile ceva de speriat, asa ca, in scurt timp, vom deveni o natiune de soferi blonzi cu suvite portocalii, camasi albastre si ganduri negre. Nu, nu chiar sinucigase.

Pai ce, sa pierdem circul? Circul national, in care toata lumea saraceste, pe parcursul unui an, in schimb conducatorii se imbogatesc pe capete. Am zis conducatorii, la modul general. In mod particular, ma refeream la politicienii de la Putere si din Opozitie.

Potrivit propriilor declaratii de avere, Basescu si Nastase au avut un an excelent! Ei chiar au trait bine! Lui Adrian Nastase nu-i mai ramane de facut decat sa-i fie recunoscator pana la moarte si chiar mai departe sotiei sale, Dana Nastase, cea care este obiectul si subiectul unor mosteniri in cascada.

Iar lui Traian Basescu nu i-a mai ramas decat sa pupe poala fratelui, pentru cat de bine i-a rascumparat actiunile la diferite societati pe care le detinea.

Ptiu, incaiera-i, Necuratule! Cine pe cine sa mai critice acum? Cine sa mai arate cu degetul spre cine?

Politicienii nostri - aceiasi de 15 ani -, care au ajuns sa faca cu schimbul la putere, sunt o apa si-un pamant.

Din salarii de ministru, deputat, senator, presedinte sau primar si niste bani in plus - putini, stim cu totii - pentru cei care si predau la catedra, ajung sa fie putred de bogati, prin tot felul de smecherii „legale": vanzari de terenuri despre care nu stim cand au aparut, instrainare de actiuni licitate mai ceva ca Brancusi, schimburi de apartamente si mosteniri. Misterioase mosteniri, demne de investigatii à la Agatha Christie.

Fata de politicieni, care au mosteniri numarabile, avem si noi, ceilalti, mostenirea noastra: mostenim o clasa de politicieni care nu se pot dezmosteni de minciuna. Si asta ne cere o taxa de timbru in fiecare zi.