De la 1 ianuarie 2006, notiunea de "dobanda" datorata pentru neachitarea la scadenta a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat a fost inlocuita cu notiunea de "majorare de intarziere", iar nivelul acesteia va fi de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, informeaza un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Prevederea este continuta in art.III din Legea nr.210/2005 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.20/2005 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.580 din 5 iulie 2005.

Potrivit acestui act normativ, de la 1 ianuarie nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale. Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

In acelasi timp, de la 1 ianuarie 2006 nu se mai percepe penalitatea de intarziere de 0,6% pentru fiecare luna si/sau fractiune de luna de intarziere la plata obligatiilor fiscale, fiind abrogat art.121 din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.