Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a amenintat ca va retrage CEC de la privatizare daca nu primeste oferte mai mari. Legal, statul poate intrerupe in orice moment procesul de vinzare.

Ministrul Finantelor nu este entuziasmat de ofertele preliminare si inca analizeaza care este varianta optima fata de CEC.

„Vazind ofertele indicative, nu sint foarte incintat. Astazi nu pot sa spun ce e cel mai bine pentru CEC. In prezent, Comisia analizeaza care e cea mai buna varianta", a declarat pentru „Ziarul Financiar" ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare a CEC. Ministerul n-a infirmat posibilitatea retragerii bancii de la privatizare.

Dupa ce pe 21 octombrie au fost depuse ofertele preliminare, surse bancare au afirmat ca acestea nu treceau de 300 de milioane de euro, desi pe piata circulau evaluari de circa 650 de milioane de euro.

Activele CEC se ridica la circa 1,43 miliarde de euro, banca detine cea mai mare retea teritoriala, cu peste 1.400 de unitati, iar la sfirsitul lui septembrie 2005 inregistra un profit de circa 870.000 de euro, dupa o prima parte a anului cu pierderi.

Batjocorita de premier

Procesul de privatizare a CEC a cunoscut un moment extrem de nefavorabil. Imediat dupa vinzarea de succes a BCR, temindu-se ca nu cumva opinia publica sa fie nemultumita de pretul ce va fi obtinut pe CEC, premierul Tariceanu a dat o grava lovitura „Batrinei Doamne".

„Intre CEC si BCR este o distanta ca de la cer la pamint. Este cu mult sub BCR. Nu vom obtine nicidecum un pret care sa semene cit de cit cu ce am obtinut pe BCR. Pentru o banca ce a functionat pe pierdere, sa nu ne imaginam ca va fi o mare competitie legata de pret", declara premierul.

Oferte derizorii

Surse apropiate de procesul de privatizare ne-au confirmat ca sumele avansate pina acum de competitori pentru CEC sint „derizorii". „Chiar daca este vorba de oferte initiale, deci neangajante, nivelul foarte scazut al sumelor oferite da o indicatie clara ca pretul care ar putea fi obtinut in acest moment pentru banca ar fi prea mic", spun aceleasi surse.

Potrivit acestora, CEC poate acapara, fara prea mari eforturi, o cota de 10% din piata bancara romaneasca.

Articol integral in Cotidianul