In prima iesire publica legata de "Afacerea Matusa", la Realitatea TV, Adrian Nastase si-a legat din nou destinul de cel al controversatului afacerist Alexandru Bittner.

Liderul PSD a afirmat ca prietenul sau a cumparat bijuteriile si tablourile matusii cu 400.000 de euro, aceasta fiind suma cu care a inceput batrana afacerile imobiliare.

Averea arata ca povestea matusii lui Adrian Nastase a devenit prilej de bancuri printre pesedisti, iar Cotidianul a dat de urma taximetristului care i-a vandut batranei, cu 156 de dolari, un teren pe care daduse cu 1.100 mai mult.

Evenimentul zilei a descoperit inca o foarte profitabila afacere incheiata de familia Nastase: cumpararea unei paduri din Corbeanca.

Sotie exemplara si mama iubitoare

Averea lui Adrian Nastase, fostul premier PSD, este un izvor nesecat de surprize. „Evenimentul zilei" a descoperit ca presedintele executiv al PSD s-a mai lipit de un chilipir si in 1999, atunci cand a cumparat doua hectare si jumatate de padure in Corbeanca, una dintre cele mai „vanate" zone rezidentiale din preajma Bucurestiului, la un pret de trei ori mai mic.

Aceste amanunte vin sa copleteze tabloul averii bossului PSD, creionat deja prin dezvaluirile despre cele doua matusi bogate din familia lui Adrian Nastase. EVZ a relatat in amanunt povestea matusii Tamara Cernasov, care a lasat mostenire familiei Nastase o avere de aproape un milion de euro. Valoarea bunurilor adunate este enorma pentru o pensionara care avea doar patru milioane de lei pe luna.

Mai mult, Tamara Cernasov a reusit, la 91 de ani, sa dea o adevarata lovitura imobiliara in 1999, cand a cumparat un teren de 2.500 de metri patrati in comuna Voluntari cu numai 156 de dolari, desi valoarea lui reala era de 37.500 de dolari. In aceeasi familie Nastase mai exista o matusa bogata, Aurelia Zachir, 95 de ani, sora Irinei Miculescu, soacra lui Adrian Nastase.

Si aceasta batranica are in proprietate cel putin doua proprietati, un apartament cu trei camere in Bucuresti si un apartament intr-o vila din Predeal, a caror valoare insumata este de cel putin 200.000 de euro.

Nastase, lipici la chilipiruri

Geniul imobiliar al matusii Tamara s-a rasfrant si asupra familiei Nastase tot in 1999. La un an dupa ce actualul sef al Camerei Deputatilor a luat la un pret de super-chilipir - adica de 25 de ori mai ieftin - terenul din Zambaccian 16 de la Gabriel Bivolaru, o alta pomana s-a lipit de acesta.

Este vorba despre un teren de aproape 2,35 hectare in padurea Corbeanca, langa Bucuresti, cumparat de sotia presedintelui executiv alta PSD, Dana Nastase. Ca si in cazul terenului mostenit de la matusa Cernasov, reteta a fost simpla si de mare efect financiar: terenul forestier a fost achizitionat de familia Nastase la un pret de trei ori mai mic decat valoarea de piata.

Acum, la sase ani distanta de la incheierea tranzactiei, padurea costa de aproape douazeci de ori mai mult, adica aproximativ 2,8 milioane de dolari.

Cadou imobiliar de Craciun

Rotunjirea averii imobiliare a familiei Nastase s-a perfectat printr-un act notarial de vanzare-cumparare incheiat intre Craciunul si Revelionul din 1999. Surpriza in ce priveste tranzactia din Corbeanca este legata de persoana care i-a vandut Danei Nastase subevaluat cele 2,35 hectare de padure.

Daca la data tranzactiei numele vanzatorului terenului nu spunea mare lucru, acum acesta este celebru: Roxana Bichel. Aceasta a fost demnitar in guvernul condus de Adrian Nastase, mai precis a ocupat pozitia de consilier in APAPS pe vremea PSD-istului Ovidiu Musetescu si este cea care, din postura respectiva, a supervizat mari privatizari ca Sidex sau Combinatul de la Resita.

Conform documentelor notariale, Bichel i-a vandut Danei Nastase „padurea in suprafata de 2,35 ha teren, situata in raza Ocolului Silvic Bucuresti, Unitatea de Productie IV, Valea Mocanului, Trupul Petresti".

Corbeanu semneaza pentru Corbeanca

Alt nume, necunoscut la acea data, care apare in contractul de vanzare-cumparare, este cel al Smarandei Corbeanu. Printr-o procura notariala incheiata cu o saptamana inainte ca tranzactia imobiliara sa aiba loc, Dana Nastase a mandatat-o pe Smaranda Corbeanu sa o reprezinte la perfectarea documentelor.

Alegerea acesteia pentru incheierea tranzactiei nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca mandatara nu era o persoana oarecare. In 2001, Corbeanu detinea 0,05% din actiunile firmei Datis Consulting&Management SRL, la care restul de 95,95% erau detinute de nimeni alta decat Dana Nastase.

Dupa ce Adrian Nastase a devenit prim-ministru in guvernul cu acelasi nume, raportul actionariatului s-a inversat. Smaranda Corbeanu detine acum 100% din Datis Consulting&Management SRL, in timp ce sotia lui Adrian Nastase este simplu angajat, cu un salariu de 2,3 miliarde de lei pe an.

De 20 de ori mai putin decat pretul pietei

Tranzactia cu padurea din Corbeanca a fost mult subevaluata. Astfel, pe cele 2,35 hectare de padure, Dana Nastase a platit, dupa cum reiese din documente, 2,4 miliarde lei vechi, adica echivalentul a 139.000 de dolari (in 1999, un dolar era 18.000 lei vechi). Din calcule reiese ca un metru patrat de padure la Corbeanca a costat in 1999, pentru familia Nastase, numai 6 dolari.

La vremea aceea, conform mai multor specialisti in piata terenurilor, un metru patrat de padure era cotat la 20 de dolari, deci de trei ori si jumatate mai mult. Acum, un metru patrat de padure la Corbeanca se vinde cu 100 de euro, deci suprafata detinuta de seful Camerei Deputatilor a ajuns sa valoreze 2,8 milioane de dolari, adica de 20 de ori mai mult decat pretul de achizitie.

Teren transferat de la Sacele la Corbeanca

Iar ca tacamul sa fie complet, la aceasta afacere vanzatoarea terenului, Roxana Bichel, a adus padurea la Corbeanca tocmai de la Brasov. Din documentele notariale reiese ca aceasta a obtinut padurea in urma unui schimb: „Suprafata de padure ce instrainez a fost dobandita de mine, vanzatoarea, astfel: prin donatie (...): suprafata de 10.000 m.p. situata in intravilanul orasului Sacele, jud.

Brasov (...)". La finalul insiruirii se explica in ce fel „au zburat" peste doua hectare de teren de la Sacele la Corbeanca: „Prin schimb, conform procesului-verbal de echivalenta si de acceptare a schimbului de terenuri".

Iliescu zice ca n-are noroc la mosteniri

Senatorul PSD Ion Iliescu a marturisit ieri ca el a fost mai putin favorizat de soarta la capitolul matusi bogate. „Am avut o familie mai saraca, am avut multe matusi, dar nu mi-au lasat nimic", a spus Iliescu. „Averea" lui a fost casa batraneasca a bunicilor, pe care acestia au vandut-o in 1945 cand s-au mutat la Bucuresti cu parintii sai, „altceva, nimic".

„Nu am avut proprietati, nu am avut mosteniri. Asta nu ma favorizeaza, cei care au sunt favorizati de soarta. Eu nu am fost favorizat de soarta", a mai spus fostul presedinte.

Pe de alta parte, liderul executiv al PSD, Adrian Nastase, a refuzat sa raspunda ieri oricarei intrebari legate de matusile sale fabulos de bogate. Vizibil iritat de ziaristi, Nastase le-a transmis acestora ca nu va raspunde niciunei intrebari pe aceasta tema si a anuntat ca toate raspunsurile le va da intr-o emisiune televizata.

Chestionat daca stie cumva cate matusi are, Nastase a raspuns in stilul malitios care l-a consacrat: „O sa le numar si o sa va anunt".

Nu am avut proprietati, nu am avut mosteniri. Asta nu ma favorizeaza, cei care au sunt favorizati de soarta. Eu nu am fost favorizat de soarta

Ion Iliescu, senator PSD

Semne de Intrebare

Averea si afacerile

Anul 1999 a fost unul cat se poate de bun pentru Adrian Nastase. Conform declaratiei sale de avere, acesta a achizitionat hectare intregi de teren, iar Dana Nastase a mostenit pamant la Cornu, un apartament in Bucuresti, o casa in Cornu, dar si alte bunuri.

Totodata, afacerile familiei Nastase mergeau foarte bine prin firma Datis Consulting&Management SRL care, la acea vreme, era detinuta 100a de Dana Nastase.

Intre timp, in firma a aparut si Smaranda Corbeanu, intermediarul afacerii din Corbeanca. Initial, ea a detinut 0,05 la suta. Dupa ce presa si-a aratat cu insistenta interesul fata de averea bossului PSD, Dana Nastase s-a retras din firma, actionar unic devenind Corbeanu.

Ea este si administrator, insa la Registrul Comertului este mentionat faptul ca aceasta are „puteri conform actului constitutiv", ceea ce induce ideea ca adevaratul proprietar poate fi cu totul si cu totul altcineva.

Mai mult, sediul firmei nu s-a mutat de la adresa Jean Texier 4, adica din vila detinuta de Adrian Nastase, acolo unde este inregistrata si Fundatia „Mileniul Trei", condusa de Dana Nastase.

Legaturi

Cine e Roxana Bichel

Smaranda Corbeanu nu a intalnit-o pe Roxana Bichel pentru prima data cand a reprezentat-o pe Dana Nastase pentru a cumpara padurea din Corbeanca. Cele doua lucrau in societatea sotiei liderului executiv al PSD. Bichel era administrator al firmei Datis, in timp ce Corbeanu era actionar minor, la nivelul anilor 1999-2002.

Roxana Bichel este o prezenta constanta in afacerile familiei Nastase si, poate nu intamplator, aceasta are legatura cu mai toate tranzactiile dubioase derulate de fostul premier PSD. Mama acesteia, Athena Marianthi, este cea care a vandut in 1998 Casei de Avocatura „Adrian Nastase" celebrul teren detinut de Gabriel Bivolaru in strada Zambaccian. Pretul a fost cu 25 de ori mai mic decat valoarea reala.

Dupa ce a pus serios umarul la prosperitatea familiei Nastase, Roxana Bichel a fost rasplatita cu pozitia de demnitar in guvernul condus de nimeni altul decat Adrian Nastase. Aceasta a fost numita intr-o pozitie-cheie in APAPS-ul condus de Ovidiu Musetescu.

Prietena Danei Nastase s-a ocupat, in perioada in care a lucrat in APASP, de cele mai importante privatizari facute de guvernul PSD: SIDEX, ALRO Slatina, Combinatul Siderurgic Resita.

Aceasta a mai fost si in Consilii de Administratie sau de Privatizare de la Neptun-Olimp SA, Combinatul Siderurgic SIDEX Galati SA (din care a demisionat pentru a lasa locul noilor proprietari), Tarom, BCR.

In perioada de inceput a mandatului in guvern, Bichel a inceput sa investeasca si in vila din Predeal, unde este vecina cu Dana Barb, sora lui Nastase, Ristea Priboi, Daciana Sarbu si Mircea Ruianu, asociatul lui Alexandru Bittner.

Articol integral in Evenimentul zilei

„Prea amarit ca sa faca el tranzactia"

„Cotidianul" a reusit sa dea de urma misteriosului Silviu Podolan, taximetristul care i-a vindut matusii lui Adrian Nastase cei 2.500 de metri patrati de teren categoria lux, din spatele scolii americane, cu numai 156 de dolari.

Este un om „sarac lipit pamintului", il caracterizeaza o prietena foarte buna a sa, cea care l-a luat in spatiu fiindca Silviu Podolan nu mai avea unde sa locuiasca. Taximetristul care, in 1999, a cumparat 85.000 de metri patrati din zona rezidentiala a Voluntarilor, este atit de sarac incit nu detine nici macar o casa.

El figureaza oficial ca avind domiciliul in cartierul Tineretului, intr-o garsoniera ce apartine unei amice, Cristina. Nu locuieste insa aici.

„Un amarit"

In pofida interiorului confortabil si luxului afisat de tinara, nici Cristina nu pare sa aiba o situatie financiara tocmai roza, tinind cont ca figureaza la avizierul blocului cu o datorie de 20 de milioane de lei. „Am dat-o si in judecata, ce mai putem sa facem?", spune doamna Popa, administrator in blocul respectiv.

Cristina s-a aratat uimita cind a aflat ca Silviu, barbatul pe care-l stie de 15 ani de zile, si-a putut permite vreodata sa cumpere un teren atit de mare si scump, din care i-a vindut tocmai matusii lui Nastase o portiune de 2.500 mp: „Nu poate sa fie el! Am indoieli mari ca a cumparat el asa-ceva. L-am luat in spatiu pentru ca mi-a fost mila de el.

Il stiu de 15 ani si n-am auzit sa aiba ceva in proprietate. Este amarit, este un om amarit", insista ea, rizind la aflarea motivului pentru care il cautam pe Podolan. L-a cunoscut in urma cu 15 ani, pe cind Silviu lucra la Panipat si era coleg cu sora Cristinei.

Dupa moartea parintilor, Silviu a vindut modestul apartament de doua camere din Drumul Taberei, ramas mostenire de la tatal sau Victor Podoleanu, dar a pierdut repede banii obtinuti astfel. Cristina si sora sa au fost induiosate de necazurile pe care le avea acesta si au acceptat ca barbatul sa fie luat in spatiul lor, la adresa din Tineretului.

„I-a murit mama in 2000 si tatal nu stiu exact cind… si el era un om sarac, fusese sofer de TIR", povesteste Cristina.

„N-am stiut cui vind"

Din spusele Cristinei, Silviu Podolan este modest nu doar financiar. „Din cite stiu, n-are mai mult de 10 clase", spune ea. Lucreaza de citiva ani ca taximetrist, are acelasi nivel de trai „de amarit", cum repeta Cristina. Ca sa ne convinga ca este o greseala, femeia l-a sunat, in cele din urma.

De la celalalt capat al firului, Silviu Podoleanu a refuzat orice dialog cu noi, nu insa inainte de a confirma operatiunile din 1999: cumpararea terenului de 85.000 mp de la Olga Octavia Maniu si vinzarea a 2.500 mp catre Tamara Cernesov, matusa Danei Nastase. „N-am stiut cui vind terenul", spune Silviu Podolan, referitor la matusa lui Adrian Nastase.

Retrocedare conditionata

Silviu Podolan este personajul care in 1999 a cumparat de la Olga Octavia Maniu o suprafata de 8,5 ha de teren in zona de lux Voluntari, teren invecinat cu proprietatea lui Gigi Becali. Pamintul provine din cele noua hectare care i-au fost retrocedate Olgai Maniu.

Ieri, Olga Maniu a recunoscut ca si-a primit pamintul inapoi conditionat: „Domnul Apostol, de la cadastrul din Mogosoaia, mi-a spus ca daca vreau sa obtin titlul de proprietate al terenului confiscat de comunisti trebuie sa accept sa-l vind unui client pe care il aduce el. Nu sint nebuna, dar nu aveam alta solutie.

Altfel, trebuia sa mai astept cine stie cit ca sa-mi dea actul, ca era trecut in arenda la SCAI Mogosoaia (IAS-ul controlat de Teia Sponte, prietenul si partenerul de afaceri al lui Gigi Becali, vicepresedinte la Clubul de Fotbal Steaua – n.red.).

Nu stiu cine este Podolan, el este clientul pe care mi l-a adus domnul Apostol, cind mi-au dat titlul de proprietate", ne-a declarat Olga Octavia Maniu. Apostol de la Mogosoaia a murit de cancer, in urma cu citiva ani.

Articol integral in Cotidianul

Matusile lui Nastase, ironizate la partid

Faima averii mostenite de familia Nastase (foto) de la matusa sa a devenit motiv de ironie in PSD, dupa ce presa a semnalat ciudateniile dobandirii de catre fostul premier a circa 1 milion euro.

Ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului, diferiti lideri au fost intrebati de jurnalisti daca au si ei matusi la fel de norocoase ca si presedintele executiv al partidului. Din spatele zambetelor cu subintelesuri, era usor de inteles insa ca mostenirea lui Adrian Nastase a intrat deja in legenda si in bancurile partidului.

Ion Iliescu a spus ca el „a avut o familie mai saraca" fata de punctul referential subinteles al lui Nastase".

Iliescu a spus chiar ca a avut mai multe matusi, dar ca singura mostenire ar fi fost casa batraneasca pe care, insa, bunicii lui au vandut-o inca din timpul vietii lor. Iliescu nu se simte norocos in privinta mostenirilor, in schimb, „cei care au, sunt favorizati de soarta".

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu a inteles mai intai interbarea. „Ce sa am?", s-a mirat el, iar cand a auzit de matusi, fata i s-a largit intr-un zambet chiar mai larg decat al lui Iliescu. „Din pacate, nu am. Regret, dar nu am", a marturisit Vacaroiu, dand glas parerilor de rau ca nu are si el norocul unor rude atat de darnice ca si colegul sau de partid.

Mai hatru, senatorul Doru Ioan Taracila a raspuns si el intrebarii referitoare la esenta insasi a social-democratiei de partid: a avea sau nu matusi. „Am, dar sunt in viata", a spus el. In schimb, cel mai norocos nepot din PSD, Adrian Nastase, a venit pregatit sa amane orice eventual raspuns pentru seara, cand a promis ca va da toate explicatiile la o emisiune televizata.

Totusi, in timp ce se grabea spre masina ca sa scape de presa curioasa, el a facut fata unei intrebari neasteptate, cate matusi are in total, in afara desigur de cea devenita celebra gratie generozitatii fata de familia Nastase.

„O sa-mi numar matusile si o sa va anunt", nu s-a putut abtine el sa nu dea un raspuns ironic, in stilul consacrat inca de pe vremea cand era premier, atunci cand a indemnat opozitia sa-i numere ouale de la Cornu. Odata cu publicarea noii declaratii de avere, legenda mostenirii fabuloase a lui Adrian Nastase a facut inconjurul tarii si al presei.

Potrivit „Evenimentului Zilei", misterioasa Tamara Cernasov, care i-a lasat Danei Nastase, sotia fostului premier, nu mai putin de un milion de dolari, a murit acum un an la varsta de 95 de ani. Era nascuta in Tbilisi, Georgia, in 1910.

Conform anului (1999) in care aceasta a dobandit un teren retrocedat din comuna Voluntari de 2.500 de metri patrati, rezulta ca matusa era un as al afacerilor imobiliare la varsta de 89 de ani, in timp ce traia intr-o garsoniera modesta din capitala. A cumparat cu 156 de dolari un teren care acum poate ajunge la un sfert de milion de dolari.

Intre timp, o noua matusa fabuloasa se pregateste sa aduca beneficii importante familiei Nastase. Aurelia Zachir, de 95 de ani, matusa Danei Nastase, a devenit la batranete proprietarea unui apartament de un sfert de milion de euro intr-o vila din Predeal, plus un apartament in Bucuresti.

De remarcat ca atat Tamara Cernasov, cat si Aurica Zachir, au fost cadre didactice. Modul in care niste pensionare au avut banii si priceperea sa invarteasca afaceri imobiliare la un asemenea nivel ramane un mister.

O clarificare neasteptata asupra acestui gen de afaceri vine de la o alta ruda a lui Adrian Nastase, Aurel Sergiu Marinescu, cunoscut deja in presa romaneasca datorita unor texte despre fostul premier, publicate in revistele romanesti din diaspora.

Acolo, el il acuza pe Nastase ca a beneficiat de o vila din cartierul Domenii, intr-o zona selecta a Bucurestiului, in detrimentul celorlalte rude mostenitoare.

Marinescu spune ca Elena Ciolan a lasat vila mamei lui Adrian Nastase, Elena, iar ceilalti patru nepoti nici nu au fost instiintati de moartea matusii lor. In 1994, justitia romaneasca a lucrat eficient in cazul mamei lui Nastase punand-o in posesia vilei care fusese nationalizata in 1950.

Rudele din SUA acuza faptul ca dosarul de restituire al vilei a disparut de la judecatoria Sectorului 1, la fel si testamentul matusii. (C.S.)

Procurorul general crede in comisii

Pentru a nu ramane fara raspuns in fata scandalului iscat de mostenirea lui Adrian Nastase, procurorul general Ilie Botos a anuntat ieri ca a fost constituita o comisie la Parchetul instantei supreme pentru a analiza informatiile despre modul de dobandire a averii demnitarilor. In cazul unor neconcordante, comisia va sesiza instanta suprema, a adaugat Botos.

Controlul averilor apartinand demnitarilor este reglementat prin mai multe acte normative carora le-au fost aduse mai multe amendamente, ultimele in vara anului trecut. Potrivit acestor reglementari, la nivelul fiecarei curti de apel exista o comisie pentru verificarea averilor.

Articol integral in Averea