S-ar spune ca ne obsedeaza averea fostului premier. O fi adevarat. Dar aici e punctul lui cel mai slab. Amintiti-va reactia furibunda a lui Nastase, care s-a comportat ca un mic dictator sud-american cind cineva a postat pe Internet un „Armaghedon" cu informatii privind averea lui si presupuse legaturi cu oameni de afaceri dubiosi. Acum, fara sa vrea, Nastase si-a scris propriul Armaghedon. Cel al „Matusii".

Pericolul cel mai mare care ne paste este nepasarea sau „ne-simtirea". Adica sa nu mai simtim ridicolul declaratiei de avere a lui Adrian Nastase. Sa nu percepem la adevarata ei valoare sfidarea ce razbate din cele scrise in declaratie. Din cele spuse de fostul premier despre matusa-i milionara in euro care a sfirsit, modest, intr-o garsoniera de 18 metri patrati, intr-un bloc de pensionari. Declaratia de avere si „lamuririle" ce

i-au urmat pun la incercare bunul-simt si inteligenta medie. Caci este prostitutie intelectuala sa te prefaci a crede, a inghiti pe nemestecate povestea cu batrina (matusa lui Adrian) care, la 91 de ani, facea afaceri imobiliare pe picior mare cu terenuri vinate de Gigi Becali.

Sau povestea cu un taximetrist sarac din Drumul Taberei, care cumpara un teren doar pentru a-l vinde ulterior, de zece ori mai ieftin, familiei Nastase. Sau cea cu mostenirea… La 96 de ani, batrina din garsoniera, Tamara Cernasov, a murit in modesta locuinta, lasind Danei si lui Adrian Nastase o avere de un milion de euro in bani, apartamente, bijuterii, monede si picturi.

Ion Colac, vecinul matusii, s-a speriat de moarte cind a auzit cit era de bogata femeia careia el, Colac, strungarul pensionar in virsta de 77 de ani, ii ducea zilnic ziarul si o piine. Vecinii se dadeau si ei bolnavi, se ascundeau in dosul usilor de curiozitatea jurnalistilor ce au navalit sa vada unde locuia milionara matusa a premierului. Nimeni nu banuise cit de bogata era vecina de la etajul trei.

Iar noi? Ridem cind sintem prostiti in fata. Adevarul e ca ne-am obisnuit cu astfel de povesti atit de mult, incit ne-am consumat uimirea si revolta. Am aflat prea multe despre averea lui Nastase ca sa ne mai mire ceva (desi povestea cu batrinica e cea mai gogonata).

Am aflat cum Nastase a cumparat un teren la pret de nimic de la Bivolaru, arestat ulterior, si cum a ridicat o mindra vila pe acest teren cu firma lui Sechelariu. Alt personaj cu necazuri la Parchet, Tiriac jr., a participat si el cind i-a venit sorocul la ridicarea vilei.

Pe la sfirsitul lui 2004, am aflat o alta poveste: mama lui Adrian, Elena Nastase, a cumparat pe bani putini un apartament pe Moliere 10, construit de Cristian Sindie, acuzat in trecut de santaj si de rapire, considerat un apropiat al clanurilor Camataru si Gheara.

Daduse Sindie un anunt la mica publicitate ca vinde un apartament in Primaverii si, hop, a sunat chiar mama premierului de atunci care l-a cumparat cu doar 65.000 de dolari.

Daca s-ar ocupa exclusiv de afaceri, Adrian Nastase si familia lui ar putea fi o poveste de succes a unei tranzitii framintate, povestea romanului priceput la imobiliare. Dar Nastase este lider de partid si presedinte de Camera legislativa. La limita, unui om de afaceri i-am fi putut trece cu vederea doua-trei astfel de povesti cusute cu ata alba, care sa justifice primul milion.

In cazul unui om politic, indulgenta nu poate sa functioneze, caci inseamna o batjocorire a bunului-simt al alegatorului de la inaltimea functiei publice. In primul rind, Mircea Geoana ar trebui sa reactioneze daca vrea sa-i credem macar povestea lui cu „Revolutia Binelui". Dar pina acum, reactiile mediului politic, atit ale puterii, cit si ale opozitiei, au fost modeste.

Asta arata cit de intinsa e cangrena, ca multe sint scheletele ascunse prin dulap si, de vei cerceta in amanunt prin declaratiile de avere, vei gasi povesti similare.