Asta-primavara, pana sa articuleze cuvantul „tovarase!", Ion Iliescu era inca presedintele PSD. In minutele si orele de dupa, s-au rupt baierile partidului. „Bunicuta" era luat la misto cu voce tare, pe holurile Congresului Partidului Comunist.

Toata tensiunea negativa acumulata pana atunci fata de liderul istoric al partidului s-a descarcat exploziv printr-un cuvant. In cazul lui Adrian Nastase, cuvantul care a declansat rafala bascaliei ucigatoare este Matusa.

Indata ce Gheorghiu Dej a murit, Nicolae Ceausescu l-a mai omorat o data, acuzandu-l de asasinarea lui Patrascanu si stergandu-i urmele de peste tot din politica romaneasca.

Ion Iliescu nu a condamnat niciodata pana la capat sistemul comunist, dar pe Nicolae Ceausescu l-a executat si la imagine, facandu-l tap ispasitor pentru tot. Anul trecut, Adrian Nastase, urmasul lui Ion Iliescu la sefia Partidului Comunist, nu a respectat traditia, sovaind sa-l rastoarne pe Ion Iliescu.

N-a avut curajul sa concureze in alegerile de partid cu Iliescu pentru ca este marcat definitiv de sistemul comunist de promovare prin numire. De aceea, si in timpul campaniei pentru Cotroceni a avut momente de deruta. Cand, in timpul ultimei confruntari televizate cu Traian Basescu, l-am intrebat de ce l-a sunat pe C. V.

Tudor ca sa-l aduca inapoi in cursa electorala, dupa ce acesta publicase in Romania mare infioratorul story homosexual la adresa sa, pe care i le-am citat in direct, dl. Nastase s-a ofilit la fata.

Nu-i venea sa creada ca asemenea cuvinte pot fi rostite liber in fata a milioane de telespectatori, parca astepta sa taie cineva emisia.

La fel la intrebarea cu iepurasul, caprioara si vanatoarea: de ce nu mi se pun intrebari de politica externa, ce e chestia asta, parea sa geama intreaga faptura a d-lui Nastase.

Ce pare sa nu fi constientizat semipresedintele PSD este ca la comunisti, daca nu iei gatul Bunicutei, vei fi decapitat de Matusa, caci asa se numeste gadele lui Adrian Nastase.

Intr-o buna parte din PSD s-a acumulat de-a lungul vremii o ura surda impotriva lui Nastase, din pricina banetului si proprietatilor pe care nu inceteaza sa le adune.

Datorita sistemului bazat pe o mistica de tip comunistoid a ierarhiei si autoritatii, ura aceasta se consuma indeobste in scrasnete si injuraturi pe la chefuri.

Nici macar la vot, la Congres, membrii de partid n-au indraznit sa-l pice pe Nastase, intrucat inca le era teama de o posibila rezerva de putere a acestuia. Acum insa, partidul, in cap cu Ion Iliescu, face bancuri cu Matusa lui Nastase.

Curand cred ca in folclorul politico-jurnalistic se va spune: de unde are, ba, ala, milioanele de euro? De la Matusa lu’ Nastase? Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca i se descoperea o Matusa de 90 de ani cu hectare in Pipera lui Gigi Becali. Efectul negativ asupra opiniei publice ar fi fost neglijabil.

Gigi Becali, care, cum necum, a facut 200 de case pentru sinistrati din banii lui, e perceput ca un imbogatit popular, care mai da si la altii, prin urmare i se trece cu vederea cum si-a facut banii. Nastase, in schimb, e vazut ca un ins lacom peste orice masura, hapsan, dispretuitor de oameni.

Si care, al dracului, vrea sa ne si prosteasca in fata cu Matusile lui…

In acest moment, Adrian Nastase e mai mort politic chiar decat Ion Iliescu: daca la ideologie mai uita, la bani romanul nu iarta. Odata cu Nastase moare o intreaga patura politica: pastravii lacomi, luciosi si grasuti de crescatorie ai PCR din anii’70-’80, incapabili sa inoate in rauri repezi de munte.

Pentru Mircea Geoana a venit vremea, potrivit regulii de fier a partidului, sa-i manance coliva lui Adrian Nastase. Si, dupa aceea, daca il tin curelele, sa incerce sa demonstreze, restructurand PSD din temelii, ca e un pastrav de rau. Insa mi-e greu sa cred ca va face asta. Dl.

Geoana nu il va executa pe Adrian Nastase; va incerca sa se ridice ca „baiat bun" pe calea compromisurilor cu toata lumea. Asta nu il va salva pe Nastase, cum nici sovaiala lui Nastase nu l-a salvat pe Iliescu, dar va fi sentinta pentru Mircea Geoana. Iar gadele nu se va mai numi Matusa, ci, probabil, Soacra...