2006 va aduce pe micile ecrane multe dintre succesele recente din salile de cinematograf. Chiar daca intre productiile de Oscar se vor strecura si vajnicele improvizatii cu pumni si razbunari, noul an se anunta prolific pentru cinefilii fara bani sau timp de multiplex.

La inceputul lui iunie anul trecut, in cinematografele romanesti avea loc premiera „Der Untergang - Ultimele zile ale lui Hitler", mediatizat la noi mai ales datorita declararii protagonistei de origine romana Alexandra Maria Lara drept „Cea mai buna actrita a anului" in Germania. Acum, filmul se regaseste in lista cu care TVR 1 spera sa se apropie de audienta posturilor comerciale in 2006.

In aceeasi maniera, postul public a achizitionat proaspetele si controversatele „House of Flying Daggers - Casa sabiilor zburatoare" si „La Mala Educacion - Proasta crestere", considerat de critica „cel mai personal" film al regizorului spaniol Pedro Almodovar. Ambele pelicule rulau in cinematografele romanesti in prima jumatate a anului trecut.

Cei care nu au avut curajul sa vizioneze in 2004 „Patimile lui Hristos" nu vor scapa in acest an, cind mijloacele agresive cu care isi promoveaza PRO TV programele vor convinge pe oricine sa (re)vada ultimele 12 ore din viata lui Iisus. Cel putin asa cum s-au derulat ele in viziunea lui Mel Gibson.

Pe culmile Oscarului

Pedro Almodovar, bagat pina acum in seama doar de divizia autohtona a HBO, are toate sansele sa intre intre preferintele telespectatorilor romani. Caci, la pachet cu „Proasta crestere", TVR a achizitionat si un succes international al regizorului - „Todo sobre mi madre - Totul despre mama mea", film care-i aducea in palmares primul Oscar pentru film strain al anului 1999.

Intre preferintele criticii, dar si ale directorilor cu aprovizionarea din televiziunile romanesti, s-a aflat si „Chicago", pelicula care a readus muzicalul pe culmile gloriei. Sase Oscaruri si trei Globuri de aur obtinea filmul cu Catherine Zeta-Jones si Renee Zellweger in 2002, devansind alte pelicule cu distributie generoasa si intriga asemenea, precum „The Hours - Orele" sau „Frida".

Toate cele trei filme vor fi difuzate in 2006 de TVR 1. Prezent un an mai devreme in cinematografele din lume, dar in aceeasi perioada pe micile ecrane romanesti, „A Beautiful Mind - O minte sclipitoare" incearca sa sensibilizeze publicul PRO TV cu lupta dintre geniu si schizofrenie a cistigatorului Premiului Nobel pentru Economie John Nash.

Metoda a functionat in rindul membrilor Academiei Americane de Film, care l-au gratulat pe regizorul Ron Howard cu Oscarul pentru Cel mai bun film al anului 2001. Fascinati de inelul puterii, sefii din Pache Protopopescu intregesc in 2006 cea mai premiata trilogie din istoria filmului, cu difuzarea „Stapinul Inelelor: Intoarcerea regelui".

Drame cu vechime

Filme cu palmares laudabil exista si in grila noua a TVR 2, linia de demarcatie cu principalul post al televiziunii publice reprezentind-o data productiei.

De la iubirea promiscua din „Lolita" la idila lacrimogena dintre Richard Gere si Winona Ryder din „Toamna in New York", de la „Titanii" lui Denzel Washington la extraterestrul Kevin Spacey de pe „K-Pax", lista de filme pe 2006 incearca sa sustina promisiunile conducerii postului din Pangratti privind relansarea TVR 2.

Articol integral in Cotidianul