Octavian Belu si Mariana Bitang vor pleca spre Beijing dupa Anul Nou chinezesc (29 ianuarie). Chiar daca nu se vor intelege cu oficialii federatiei asiatice, cei doi au exclus din start posibilitatea de a se intoarce la lotul national de la Deva. Celebrii antrenori au luat in calcul si alte oferte tentante din strainatate.

Ignorati in Romania, Octavian Belu si Mariana Bitang asteapta cu nerabdare sa primeasca unda verde din partea Federatiei Chineze de Gimnastica pentru a se deplasa la Beijing. Celebrii tehnicieni, care si-au sacrificat peste 20 de ani din viata ca sa faca performanta cu lotul nostru feminin de senioare, vor ajunge pe tarim asiatic nu inainte de data de 30 ianuarie 2006.

"La ei e o adevarata nebunie. Sint in febra Sarbatorilor. Dupa ce va trece Anul Nou chinezesc, care pica pe 29 ianuarie, vom sti toate detaliile. Practic, sint in vacanta. Data fixa la care vom pleca in China o vom stabili de comun acord. Cred ca vom rezolva rapid si problema vizei. N-am cerut inca nici un fel de invitatie", ne-a declarat, ieri, Octavian Belu.

Desi nu se considera un petreca ret de top, fostul antrenor coordonator al reprezentativei tricolore de senioare a resimtit perioada Sarbatorilor: "Am chefuit putin si simt nevoia de odihna. Pentru 2006, nu mi-am mai fixat nici un tel. Am tot avut un sfert de secol de obiective, pina acum. Le las pe seama altora".

Mariana Bitang a confirmat pentru Sport Total ca oficialii chinezi au purtat discutii telefonice cu ea si cu Belu in ultimele zile: "Am primit deja invitatiile verbale. S-au aratat in continuare incintati de noi. Pe de alta parte, nu sintem atit de disperati ca sa-i intrebam despre ziua intrevederii cu ei. Am vorbit cu o persoana care reprezinta interesele federatiei chineze de specialitate".

Indiferent de rezultatul final al negocierilor, Belu si Bitang nu vor sa mai auda de Romania. "Nu ne vom intoarce la lotul de la Deva. In cazul in care discutiile cu chinezii vor esua, vom da curs altor oferte tentante din strainatate. Foarte multe sint din Europa", a mai spus Bitang.

Intilnire cu Morariu

Belu si Bitang se vor intilni, in aceasta saptamina, cu Octavian Morariu, presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, pentru a discuta pe seama plecarii lor in China: "Ar fi o mare pierdere si o mare greseala ca ei sa ajunga in China. Vreau sa stabilesc un proiect de asa natura incit Belu si Bitang sa antreneze in Romania. Federatia a dat dovada de indolenta.

Nu s-a consultat cu noi sub nici o forma, numind alt antrenor, pe domnul Forminte. E clar ca s-a vrut inlaturarea celor doi tehnicieni de la lotul olimpic. Zilele astea, voi avea o intrevedere cu Belu si cu Bitang. Nu vreau sa plece. In acest sens, vom consulta avocati si juristi".

Nu vor sa fie supervizori

Cei doi antrenori tin foarte mult la cartea lor de vizita. Ei nu sint interesati doar de partea financiara. "Am tot auzit ca oficialii din China vor sa ne faca supervizori. Or, noi sintem, inainte de orice, antrenori, nu lectori. Desi eu am primit acest drept din partea federatiei internationale. Nu vom semna aiurea niste contracte doar pentru bani. Noi vrem sa antrenam, nu sa fim observatori.

Nu stim nimic: nici durata contractului, nici suma acestuia, nici alte amanunte", a completat fosta antrenoare a Romaniei.

Grecu, nepasator

Noua structura a Federatiei Romane de Gimnastica n-a scapat de metehnele vechi. Aflat parca intr-o stare de somnolenta, Dan Grecu, vicepresedinte al FRG, s-a limitat sa precizeze: "N-am nici o parere despre Belu si despre Bitang. Comitetul Executiv se va intruni joi si va decide. Sintem o tara democrata, iar ei sint liberi sa plece oriunde in lume".