Ariel Sharon incepuse ieri sa respire singur, dupa ce medicii care il trateaza i-au redus nivelul de anestezic administrat. Mai mult, spre seara pacientul a reusit sa ridice bratul drept. Tot ieri, Ariel a primit un nou prenume de la rabini, Haim, care insemna „viata" in limba ebraica.

Directorul spitalului Hadassah din Ierusalim, Shlomo Mor-Yossef, a anuntat ieri ca respiratia este un semn care arata existenta „unei anumite activitati a creierului". Faptul ca bolnavul a reusit sa miste bratul si piciorul drept a fost interpretat pozitiv de medici.

Starea premierului israelian era totusi critica si Sharon era conectat inca la aparatele de respiratie artificiala. Coma indusa artificial de medici a avut rolul de a-i permite creierului pacientului sa se odihneasca si sa se vindece. Procesul de trezire din coma indusa poate dura intre citeva ore si citeva zile.

„Pacientul nu se trezeste intotdeauna atunci cind am vrea noi", declara pentru cotidianul israelian Haaretz seful sectiei de neurochirurgie a spitalului Rambam din Haifa, dr. Menashe Zaaroor. „Uneori sedarea este oprita si pacientul se trezeste imediat, dar in alte cazuri poate sa dureze si o luna pina se trezeste", a adaugat Zaaroor.

Neurochirurgii au atras atentia ca nu exista nici o garantie ca Sharon se va trezi din anestezie. Decizia de a-l trezi pe Sharon din coma produsa de anestezice a fost luata dupa ce tomografiile facute duminica seara au aratat ca inflamarea creierului se retrasese.

Nu va mai fi acelasi

Chirurgul lui Sharon, dr. Jose Cohen, a declarat ca sansele de supravietuire ale premierului sint „foarte ridicate", deoarece pacientul este „foarte puternic", arata ieri Haaretz in editia electronica. Totusi, chirurgul a atras atentia ca Sharon nu va ramine acelasi: „Sa spui ca dupa un impact grav ca acesta nu vor exista probleme cognitive inseamna sa nu accepti realitatea. Capacitatea sa de a gindi si de a trage concluzii va fi afectata", a spus el.

Procurorul general va fi informat

Imediat dupa ce Sharon se va trezi din coma, medicii vor putea incepe sa ii testeze nivelul de raspuns, pentru a evalua leziunile suferite de creierul sau. Medicii vor transmite rezultatul evaluarilor procurorului general Meni Mazuz, arata BBC.

„Ne vor informa chiar in momentul in care il vor trezi din sedare si vor sti ce sisteme au fost vatamate si care este situatia", a anuntat purtatorul de cuvint al ministerului Justitiei, Jacob Galanti.

Articol integral in Cotidianul