Dupa ce sunt alesi la norma, pe liste de partid si intra in parlament, deputatii si senatorii au libertatea de a opta pentru o comisie de profil. Ei au la dispozitie 17 domenii care sa se potriveasca cu specializarea din facultate. Mirarea este ca adesea de legislatia in domeniul sanatatii se ocupa ingineri sau sportivi, de economie se ingrijesc sociologi, iar la cultura gasesti economisti.

Printre inginerii si economistii din Comisia economica de la Camera Deputatilor se afla si un filosof-sociolog, daca este sa ne luam dupa studii: Alin Teodorescu (PSD), fost sef al cancelariei primului-ministru Adrian Nastase.

De altfel, initiativele la care a subscris si Alin Teodorescu (fost director al institutului de sondare a opiniei publice IMAS) sunt in domenii precum comunicatiile - prelucrarea datelor sau educatie fizica, proiect la care a semnat alaturi de alti 50 de parlamentari. „De 14 ani lucrez in mediul privat si cred ca stiu ceva despre procesul economic.

Am competenta in acest domeniu si sunt si membru al Comsiei de integrare europeana", a raspuns deputatul PSD Alin Teodorescu, iritat de intrebarea legata de pregatire vs competenta.

Doctor in drept la Comisia economica

Un personaj pitoresc in cadrul Comisiei economice este deputatul independent (fost PRM) William Branza. Este doctor in drept penal, daca este sa ne luam dupa autodescrierea publicata pe site-ul Camerei Deputatilor. William Branza mai este si absolvent cu nota 10 al Colegiului de Aparare.

Cu toate ca rezultatele meritorii din scoala il recomandau pentru comisii de profil cum ar fi cea juridica sau de aparare, Branza a optat pentru Comisia economica. El a semnat si trei initiative legislative care nu au legatura cu economia, una priveste politia comunitara, alta se refera la legea educatiei fizice, iar o a treia la comertul din piete.

Inginer mecanic la Sanatate

La Comisia de sanatate, a treia persoana in ierarhie este un inginer mecanic. In cei 38 de ani, Petru Movila, membru PD, n-a avut niciodata de-a face cu medicina sau cu vreo activitate conexa. Nici macar nu are afaceri in domeniul medical pe care sa le fi trecut in declaratia de interese.

Capitanul echipei de tenis a parlamentului, dupa cum se recomanda deputatul independent Corneliu Ciontu (64 ani), este membru al Comisiei de sanatate desi, ca formatie profesionala, este sociolog. „Consider ca aceasta comisie este cea mai apropiata de domeniul meu. Comisia se ocupa de probleme sociale grave si de cele de familie", ne-a explicat Ciontu.

Fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea este membru al Comisiei de sanatate si familie a Camerei Deputatilor. Nimic din activitatea sa profesionala nu-l recomanda pentru un astfel de domeniu. Poate doar cea legata de familie, unde Mitrea are o experienta de tata a patru copii si de sot aflat la a doua casatorie.

Tot la capitolul anomalii intra si Comisia de cultura. Presedinta Comisiei, Raluca Turcan (PNL), este absolventa de ASE, la fel ca si colega ei de la PSD, Rodica Nassar. O alta curiozitate se inregistreza la Comisia de aparare unde, de 5 ani, pe lista membrilor se afla Costica Canacheu (PD), tehnician electroenergetic, probabil singurul parlamentar fara studii universitare.

La Senat, numarul celor care fac parte din doua comisii este restrans. Senatorii sunt mult mai putini decat colegii lor deputati, astfel ca majoritatea a reusit sa isi gaseasca un loc intr-o comisie care sa se potriveasca cu specializarea sa.

Articol integral in Evenimentul zilei