Un nou caz de gripa aviara la om a fost depistat, marti, in estul Turciei, ceea ce ridica numarul pacientilor turci purtatori de virus H5N1 la 13, relateaza AFP.

In Turcia, au fost inregistrate trei decese cauzate de gripa aviara, la membrii aceleiasi familii. Un alt frate al victimelor, tratat impotriva epidemiei, a fost eliberat din spitalul din Van, au relatat reporterii Realitatea Tv.

In China, numarul pacientilor contaminati cu H5N1 a crescut la 8, si aici inregistrandu-se pana acum trei decese.

Medici epidemiologi din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Luxemburg, pentru a analiza evolutia gripei aviare, transmite AFP.

Comisia Europeana interzice, de marti, importurile de pene netratate provenind din statele vecine Turciei, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Siria, Iran si Irak. Importul de carne si produse din carne de pasare provenind din aceste tari a fost deja interzis.

Presedintele rus, Vladimir Putin a cerut, marti, Guvernului sa elaboreze un plan de masuri pentru a preveni extinderea gripei aviare in Rusia, informeaza AFP.

Cazurile mortale de gripa aviara la om din Turcia au determinat si autoritatile romane sa ia masuri sporite de supraveghere. Comandamentul Central Antiepizootic a cerut Ministerului Educatiei si Cercetarii sa informeze elevii despre masurile de protectie personala in contextul gripei aviare.

In cele 5 judete unde exista focare de gripa aviara s-a cerut instalarea de dezinfectoare la intrarea in scoli si verificarea conditiilor igienico-sanitare.

Ministrul Sanatatii a instituit starea de alerta de gradul III, intrucat nu exista cazuri de gripa aviara umana in Romania.

Comenteaza pe forum