Ministerul Finantelor Publice (MFP) va promova, cel mai probabil pina la sfirsitul acestei saptamini, un proiect de lege privind desfiintarea duty-free-urilor, a declarat consilierul ministrului Finantelor, Stelian Negrea, care nu a vrut insa sa ofere mai multe amanunte.

"Acest proiect de lege a fost aminat destul de mult pina acum, dar el este necesar deoarece de la 1 ianuarie 2007 toate magazinele duty-free trebuiesc desfiintate. In Uniunea Europeana nu exista acest gen de magazine", a declarat Stelian Negrea pentru Hotnews.ro

La sedinta de evaluare a activitatii Politiei Romane pe anul 2005, desfasurata luni, presedintele Traian Basescu a spus la un moment dat ca a cerut politistilor inchiderea duty-free-urilor inca din vara anului trecut, dar ca acest lucru nu s-a intimplat inca.

"Mi-este greu sa inteleg de ce mentinem in continuare aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri, si catre piata interna, si catre piata externa a Uniunii Europene", a afirmat Traian Basescu.

In luna octombrie a anului trecut, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, arata ca autoritatile intentioneaza sa inaspreasca conditiile de autorizare a activitatii in regim duty-free sau sa elimine magazinele din anumite zone, pentru a stopa astfel o sursa de evaziune fiscala.

Comercializarea marfurilor cu amanuntul prin acest sistem urmeaza sa se faca doar prin magazine autorizate, in punctele de trecere a frontierei de stat terestre si navale, la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, care au destinatie internationala, precum si in magazinele duty-free diplomatice.