Erste Bank, care urmeaza sa preia Banca Comerciala Romana, anunta lansarea, la bursa de valori din Viena, a unei emisiuni de actiuni in valoare neta de 2,55 miliarde de euro fondurile rezultate urmind sa fie folosite pentru finantarea achizitionarii BCR.

Emisiunea de valori este cea mai mare din istoria bursei vieneze si presupune emiterea a 58,95 milioane noi actiuni, adica aproximativ 24,2% din capitalul actual al bancii austriece.

Pachetul de actiuni ar putea fi vindut pe pietele de capital pentru 2,75 miliarde de euro, la cotatia consemnata la inchiderea de luni a bursei, de 46,6 euro.

"Dupa anuntul facut privind intentia de a achizitiona BCR, raspunsul actionarilor a fost extrem de pozitiv, aratind totodata increderea de care ne bucuram pe pietele de capital.

Asta ne-a facut sa raminem increzatori ca putem efectua o crestere de capital de aceasta dimensiune si credem ca tranzactia va fi un succes.", se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichel.

Pe 9 ianuarie, consiliul de conducere al Erste Bank a decis majorarea capitalului social al bancii, dupa ce a primit aprobarea din partea consiliului de supraveghere. Investitorii vor putea achizitiona patru actiuni noi emise pentru fiecare 15 titluri detinute anterior la banca austriaca.

Pretul maxim de subscriere si de ofertare a fost stabilit la 55 de euro, perioada de subscriere la oferta fiind 11-26 ianuarie.

La sfirsitul anului trecut, Erste Bank a cistigat licitatia de preluare a BCR, oferind un pret de 3,75 miliarde de euro pentru un pachet de 61,88% din actiuni.

BCR urmeaza sa fie ultima achizitie majora a Erste Bank in zona Europei de Est, austriecii intentionand sa preia in viitor doar banci de dimensiuni mici. Ieri, potrivit unui comunicat de presa, sucursala Erste Bank din Ungaria a devenit a doua institutie bancara din aceasta tara din punct de vedere al retelei teritoriale, cu un numar de 162 unitati.

Erste Bank este in prezent a doua institutie bancara ca marime din Europa de Est, avand sucursale in majoritatea tarilor foste comuniste.