Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au reluat ieri acuzatiile adresate Camerei Deputatilor, potrivit carora institutia condusa de Adrian Nastase intarzie in mod deliberat lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului.

De vina este, in opinia MCC, Secretariatul General al Camerei Deputatilor, condus de Mihai Unghianu, personaj de numele caruia au fost legate numeroase proiecte de investitii dubioase, efectuate din bani publici.

Ministerul Culturii invoca, de data aceasta, suma exagerat de mare, 15,3 milioane lei noi (adica 153 miliarde lei vechi), solicitata de Secretariatul Camerei pentru predarea si amenajarea terenului pe care ar urma sa fie ridicat lacasul de cult. "Au aparut cateva probleme atunci cand Secretariatul General al Camerei Deputatilor a emis o adresa privind protocolul de predare-primire.

Au fost niste calcule acolo, credem noi foarte exagerate, care se ridica undeva la 15,3 milioane RON, care ar fi cheltuielile legate de predarea terenului si de unele lucrari de amenajare a lui", a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Lemeni, secretar de stat in cadrul MCC.

In sprijinul acestor afirmatii este invocat si punctul de vedere al Ministerului Finantelor Publice, care a cerut, la randul sau, refacerea respectivelor calcule. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, considera ca "mingea" se afla acum in terenul Camerei Deputatilor, mai ales ca au fost inregistrate probleme si in luna noiembrie a anului trecut.

"Am facut presiuni foarte mari, am avut un conflict deschis cu Adrian Nastase, pentru ca a intarziat foarte mult semnarea documentelor prin care era dat terenul respectiv din posesia Camerei Deputatilor in posesia Patriarhiei. Cred ca, cel putin din punct de vedere procedural, legal, noi ne-am facut lectiile si datoria", a declarat ministrul Culturii.

O explicatie pentru tergiversarea procedurilor necesare inceperii lucrarilor de constructie o poate constitui dorinta lui Adrian Nastase, seful deputatilor, de a vedea finalizat un proiect mai vechi: ridicarea, din bani publici, bineinteles, a unui hotel de lux pentru parlamentari.

Articol integral in Romanai Libera