Dupa cresterea-record, sub presiunea cumparatorilor cu bani de luni, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut, ieri, cu lichiditate redusa, brokerii considerand ca s-a produs o linistire a cotatiilor, dar pe fondul opririi de la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta pentru intrunirea adunarii generale.

Indicele BET a atins un nou maxim istoric, de 7256,32 puncte, cu o crestere de 10,18% in 2006, iar indicele BET-C a ajuns la maximul de 4271,51 puncte, cu un plus de 9,22% in acest an. In schimb indicele SIF-urilor, BET-FI a trecut ieri prin prima corectie, pierzand 0,23% si oprindu-se la 53.660.45 puncte.

Pentru sedinta de azi, brokerii nu exclud mici corectii negative pe SIF-uri, unde minusurile de ieri au fost putin mai insemnate, dar, daca vor aparea scaderi mai accentuate pe piata, acest lucru va coincide cu reaparitia cumparatorilor in tranzactiile de la BVB, mai ales ca piata incepe azi cu informatia ca Erste Bank emite actiuni pentru finantarea preluarii Bancii Comerciale Romane, iar actiunile RRC reintra la tranzactionare.

Dintre blue-chips-uri, actiunile Antibiotice Iasi si Petrom au fost mai intens tranzactionate si au inchis sedinta cu maxime istorice, de 2,50% si pret de 12.300 lei la ATB, respectiv 0,93% si 5.400 lei/titlu la SNP, datorita asteptarilor investitorilor si actionarilor fata de rezultatele din 2005.

Antibiotice a continuat tendinta de crestere, in ritm mai redus, de 2,5%, la 1,23 lei/actiune. Sectorul farmaceutic are un potential mare de crestere in Romania. Dupa finalizarea ofertei publice si delistarea Sicomed, la Bursa vor ramane Biofarm si Antibiotice.

In cazul celei de-a doua firme evolutia pozitiva este influentata de anuntarea privatizarii in prima jumatate a acestui an si de perspectivele de dezvoltare.

Doua companii s-au aratat pana acum interesate de privatizarea Antibiotice, respectiv producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.Actiunile RRC si OLT au fost ieri suspendate de la tranzactionare, la RRC fiind o AGEA pentru aprobarea extinderii unor credite anterioare.

Articol integral in Averea