Iranul a inlaturat ieri sigiliile de la mai multe centre de cercetare nucleara, printre care si cel de la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz (centrul tarii), in ciuda apelurilor facute de statele occidentale, relateaza AFP.

„Astazi, cu autorizarea data de inspectorii AIEA aflati pe teren si de adjunctul directorului pentru masuri de salvgardare, Olli Heinonen, anumite sigilii ale unor centre de cercetare au fost ridicate, acestea reluandu-si activitatea astazi", a anuntat Mohammad Saidi, adjunct al directorului Organizatiei iraniene pentru energie atomica.

Oficialul iranian a precizat totusi ca „productia de combustibil nuclear este inca suspendata", lasand astfel sa se inteleaga faptul ca Iranul nu a ajuns la stadiul de a alimenta centrifugele pentru imbogatirea uraniului, la centrul de la Natanz.

Teheranul, amenintat cu Consiliul de Securitate

Inca de luni, ministrul francez de externe, Phillipe Douste-Blazy, a calificat situatia drept „grava" si a cerut Iranului sa revina „fara intarziere si fara conditii" asupra acestei decizii.

Statele Unite au adoptat o pozitie si mai dura, Casa Alba afirmand ca exista in sanul comunitatii internationale „o majoritate clara pentru trimiterea acestei chestiuni spre dezbaterea Consiliului de Securitate, daca Iranul nu-si respecta obligatiile".

„Iranul a ales confruntarea si si-a demonstrat dispretul fata de temerile noastre si fata de diplomatia internationala" ridicand sigiliile, a declarat ieri ambasadorul SUA pe langa AIEA, Gregory Schulte. Si Rusia si-a declarat ingrijorarea cu privire la decizia Teheranului si depune eforturi, alaturi de Europa, sa prelungeasca moratoriul privind suspendarea activitatilor nucleare iraniene.

Iranul anuntase in octombrie 2003 ca isi suspenda voluntar activitatile de imbogatire a uraniului, uzina de la Natanz fiind principala facilitate vizata de aceasta masura.

Articol integral in EVZ