Ministrul Justitiei, Monica Macovei, prezenta la bilantul CSM pe anul 2005 a declarat ca doreste o mai buna colaborare in 2006 cu aceasta institutie, care trebuie sa isi rezolve problema de imagine anul acesta.

"Cred in viitorul acestui consiliu care trebuie sa nu uite ca e in serviciul public si trebuie sa-si faca treaba", a declarat ministrul Macovei.

Ministrul a cerut ca prioritare in CSM in 2006, sa fie un model de etica si reforma in interiorul institutiei.

Monica Macovei a precizat ca, pe viitor, credibilitatea CSM depinde de membrii consiliului care trebuie "sa-si faca ordine in propria curte in 2006". Ministrul a spus ca CSM trebuie sa fie, cat mai repede, o institutie care sa functioneze eficient, sa aiba responsabilitate.

Referitor la independenta judecatorilor si procurorilor, ministrul a precizat ca aceasta este total garantata, nimic nu-i impiedica sa fie independenti: "Independenta exista dar depinde de fiecare magistrat in parte".

Ministrul Justitiei a facut apel la CSM sa-si reprogrameze concursurile si sa la organizeze la inceputul lui 2006 nu la sfarsitul acestui an, din cauza deficientei mari de magistati. Totodata, Macovei a cerut schimbarea modalitatii de a lua interviuri candidatilor in magistratura.

Macovei a raspuns nemultumirii lui Dan Lupascu vizavi de faptul ca acesta nu a fost niciodata la Bruxelles, spunand ca oricine are ceva de spus oficialilor europeni poate merge la Bruxelles "Doresc noii conduceri cat mai multe drumuri la Bruxelles", a incheiat ministrul Justitiei.