Urmare a actiunilor de monitorizare si supraveghere, medicii veterinari de la DSV Braila au prelevat probe de la pasari domestice din comuna Ciresu, sat Ciresu si din comuna Dudesti, sat Dudesti.

La testele rapide, rezultatele probelor prelevate din cele doua comune, au fost diagnosticate pozitiv pentru influenta aviara. Comuna Ciresu se afla in vecinatatea localitatii Scarlatesti, unde autoritatile vor inchide focarul in perioada urmatoare.

In aceste conditii, s-a dispus uciderea pasarilor din cele doua comune, precum si intensificarea actiunilor de control pe Valea Calmatuiului. De asemenea, s-au luat masuri intense de supraveghere pe o raza de 10 km si se vor institui filtre speciale, se vor face patrule in zona.

La nivel local va fi demarata o ancheta epidemiologica in vederea verificarii modului in care populatia a respectat masurile impuse de Comandamentul Central Antiepizootic.

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a prezentat astazi Comandamentului Central Antiepizootic mai multe probe negative prelevate de la pasari provenind din judetele Arges, Ilfov si Valcea.

Totodata, a inceput actiunea de recoltare de probe de la porci, caini si pisici in toate gospodariile in care a fost depistat virusul gripei aviare.