Ministrul Economiei, Codrut Seres, a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, solicitand verificarea faptelor si actelor care au dus la incheierea contractelor de intermediere de furnizare a gazelor naturale din Federatia Rusa, informeaza un comunicat al ministerului.

Sesizarea vizeaza contractele incheiate de agentii economici din Romania, prin intermediul firmelor Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si IMEX OIL Limited.

Documentul vizeaza toate acordurile semnate societati comerciale rezultate in urma reorganizarii fostelor regii autonome RENEL si ROMGAZ - firmele Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, ELCEN, Termoelectrica si Romgaz.

"In sesizare, ministrul cere ca, in situatia in care faptele verificate prezinta indicii de natura infractionala, sa fie inceputa urmarirea penala impotriva persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului cauzat", arata comunicatul.

Presedintele Traian Basescu a reluat , in 9 ianuarie, ideea grupurilor de interese din jurul Ministerului Economiei si Comertului, spunand ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale.

In replica, Codrut Seres i-a cerut lui Traian Basescu sa precizeze care sunt grupurile de interese din jurul Ministerul Economiei, deoarece, in caz contrar, ar putea fi acuzat de "tainuire".