Stolojan joaca la bursa si castiga

Consilierul prezidential pe probleme economice Theodor Stolojan a devenit mai bogat anul trecut in urma unor tranzactii inspirate pe piata bursiera. Cel putin asa consemneaza Stolojan in declaratia de avere datata 10 ianuarie 2006. „In anul 2005, am facut tranzactii si noi investitii pe bursa.

Valoarea de piata a portofoliului la 31 decembrie era mai mare decat valoarea de cumparare", scrie consilierul prezidential.

Totusi, adauga el, valoarea portofoliului se schimba zilnic in functie de tranzactiile bursiere, rezultand „castig sau pierdere potentiala". Fata de precendenta declaratie de avere, completata in mai 2005, in portofoliul de actiuni al lui Stolojan a aparut o noua societate: Petrom.

El a cumparat 69.000 de actiuni la Petrom, valorand 329 de milioane de lei vechi.

Si-a marit portofoliul de actiuni la Banca Transilvania, valoarea lor totala ajungand acum la 4,7 miliarde de lei vechi. Stolojan a castigat peste 2 miliarde numai de pe urma acestei miscari. In schimb, el si-a vandut actiunile de la Ardaf.

Pentru a sustine aceste inginerii financiare, Theodor Stolojan a cheltuit aproape jumatate din banii pe care ii avea depusi in conturi. In plus, el i-a construit fiului sau o casa de lemn, in valoare de 1 miliard de lei vechi, in judetul Ilfov.

Pentru anul trecut, consilierul prezidential declara venituri de 903 milioane de lei vechi, din indemnizatia de la Administratia Prezidentiala si de la o universitate din Sibiu, unde este profesor, dividende de 921 de milioane de lei vechi de la firma Strategic Consulting SRL si 459 de milioane de lei, de la un fond privat de pensii din Statele Unite.

Pe langa toate aceste venituri, Stolojan primeste, de la statul roman, o pensie anuala de 284 de milioane de lei, adica aproape 24 de milioane de lei lunar.

Seful CNI, proprietar in Voluntari

Pe pagina de internet a Administratiei Prezidentiale a fost afisata si declaratia de avere a sefului Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), Viorel Moldoveanu.

Acesta detine trei terenuri intravilane, cu o suprafata totala de 5.000 de metri patrati, in Bucuresti si in Voluntari, carora nu le-a mentionat valoarea de impozitare. El mai are un apartament si o casa nefinisata inca in Voluntari si opt tablouri valorand 240 de milioane de lei.

Moldoveanu a avut, anul trecut, venituri de 180 de milioane de lei vechi, din salariul de expert la Senat.

Chiliman, cel mai tare din sectoare

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, este, probabil, cel mai bogat ales local din Romania. Averea lui Chiliman a crescut datorita mai multor mosteniri primite de la mama sa, pe care le imparte insa cu fratele sau.

Potrivit declaratiei de avere, primarul a primit o casa de peste 800 mp, cu o valoare de impozitare de 523.000 RON (lei noi), pe strada Armeneasca, precum si un imobil de peste 300 mp, cotat la 140.000 RON, situat pe strada Paris din Bucuresti.

Chiliman a mostenit si o mansarda de 83 mp in valoare de 52.000 RON.

Articol integral in Gandul

Liliana RUSE, Mihai SOMFELEAN, Doroteea Voicu