Comisia Europeana i-a acordat Romaniei, in 2005, patru stegulete rosii (care pot amana integrarea) si 45 de stegulete galbene, ca semn de avertizare. Lupta impotriva coruptiei, securizarea frontierelor si sectorul sanitar-veterinar - trei stegulete rosii care vor ramane "sus" si in 2006.

„In urmatoarele luni, toate eforturile vor fi directionate spre rezolvarea problemelor identificate cu stegulete rosii in Raportul de monitorizare". Cu acest mesaj a venit, la sfarsitul anului, in Parlament, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o incercare de a prezenta ce restante mai are Romania in drumul spre Uniunea Europeana.

Dupa ce Comisia Europeana a prezentat in toamna raportul de tara privind Romania, oficialii de la Palatul Victoria au schitat un Plan de masuri A„foarte strict", a spus premierul. Daca acest plan ar fi respectat, tara noastra ar trebui sa faca in patru luni, pana la raportul CE din 16 mai, ceea ce nu a facut in ani intregi de pregatiri pentru aderare.

Cele doua pietre de moara

Romania are la gat doua pietre de moara, coruptia si frontierele. Acestea sunt cele mai dificile teste ale anului 2006, alaturi de siguranta alimentara, problema despre care ministrul Integrarii, Anca Boagiu, spune ca este pe cale de a fi rezolvata si, prin urmare, este unul dintre steguletele rosii care s-au ingalbenit. Dar coruptia si frontierele sunt de un rosu incandescent.

Atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu sunt constienti ca aceste stegulete pot bloca integrarea, dar spun ca problema este, intr-o oarecare masura, si a Uniunii Europene, cel putin in ceea ce priveste securizarea granitelor.

Actualii guvernanti subliniaza ca n-au putut face prea multe in anul care a trecut deoarece au fost ocupati cu repararea unor greseli mostenite din trecut: 2005 a fost blocat cu schimbarile survenite in Justitie si cu renegocierea contractului cu EADS.

Dupa negocieri succesive pe care ministrul Blaga le-a avut cu EADS pentru eliminarea suprapunerilor intre contractul omonim, platit de la buget, si acele proiecte finantate de UE tocmai pentru securizarea frontierelor, premierul Tariceanu este multumit.

„Cat priveste cele doua clauze de salvgardare, va spun sincer ca, in acest moment, doar cea legata de combaterea coruptiei ma mai preocupa in mod special. Semnarea acordului renegociat cu EADS permite Guvernului sa puna in aplicare toate angajamentele legate de asigurarea securitatii frontierelor, chiar inainte de termenele convenite".

De altfel, pe finalul anului, Guvernul alocase deja primii bani pentru frontiere. Ministerul Administratiei si Internelor fusese autorizat de Guvern sa achizitioneze, prin intermediul Inspectoratului Politiei de Frontiera, servicii de consultanta pentru sistemul integrat de securitate a frontierei, in cadrul unui proiect care, in prima etapa, insumeaza 240 de milioane de euro.

In ceea ce priveste combaterea coruptiei, premierul spune ca problema nu mai este a Guvernului, care a elaborat cadrul legal necesar, ci la Parchet si CSM. A„Criteriile dupa care Comisia Europeana evalueaza lupta impotriva couptiei depind de-acum prea putin de Guvern. Noi am luat deja masurile care depindeau de noi si am dat semnalul politic adecvat".

Presedintele Basescu merge chiar mai departe, spunand ca nivelul coruptiei in 2005 s-a diminuat intr-atat incat Romania nu ar mai trebui A„sa accepte" calificativul de tara corupta. De mentionat ca, in 2005, nu a fost rezolvat nici un caz de mare coruptie, iar oficialii europeni amintesc constant acest lucru, in fiecare interventie publica despre A„progresele" inregistrate de Romania.

Concurenta bate-n rosu

O problema pe care Romania parea s-o fi rezolvat in 2005 - concurenta - revine la inceputul anului, o data cu nemultumirile farmacistilor si producatorilor-procesatorilor de tutun, care, beneficiind si de un lobby puternic extern, condamna unele legi care ar lovi in mediul competitional de pe piata interna.

Ar fi vorba de patru legi care contravin reglementarilor europene privind libera concurenta. Sau, dupa cum spune Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, am fi la A„patru pasi de salvgardare".

Care sunt imasurile incriminate: o posibila obligativitate a stabilirii unui pret minim la tutun si alcool, scutirea de impozitare a producatorilor interni de bauturi alcoolice in momentul achizitionarii etichetelor fiscale, Proiectul de lege a farmaciilor si o Ordonanta a Ministerului Culturii care favorizeaza discriminatoriu productia si difuzarea firmelor romanesti.

"Avand in vedere acumularea acestor probleme, as aprecia daca inainte de inceperea procesului de monitorizare ati furnizat cateva clarificari asupra stadiului actual al masurilor mentionate, de natura sa ridice mari semne de intrebare asupra compatibilitatii acestora cu normele relevante ale acquis-ului comunitar si, in anumite privinte, asupra obligatiilor ce revin Romaniei in conformitate cu

Tratatul European", se arata intr-o scrisoare trimisa la sfarsitul lui decembrie Guvernului Romaniei de directorul general pentru extindere, Fabrizio Barbaso.

La aceste mesaj se adauga si cel al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti care spune ca "prevederile proiectului Legii farmaciei contine masuri restrictive care ar genera constrangeri asupra lanturilor de farmacii si ar limita concurenta in domeniul farmaceutic".

Articol integral in Banii Nostri