Un studiu care constituie document de lucru pentru Agentia de Dezvoltare Regionala Centru (judetele Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Harghita si Covasna) arata ca, pentru urmatorii 20 de ani, este de asteptat o depopulare masiva a judetelor din regiune. „Varful de lance" va fi judetul Alba.

Scadere accelerata

Studiul intitulat „Situatia demografica a Regiunii Centru: stadiul actual, factori de influenta si proiectarea populatiei pana in anul 2025" a fost finalizat la inceputul anului trecut si este semnat de expertul german Wolf Beyer si de Simona Braniste, expert economic in cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru.

Potrivit studiului, la recensamantul din martie 2002, populatia regiunii era de 2.523.021 locuitori, adica 11,6% din populatia Romaniei. Fata de 1990, populatia stabila din Regiunea Centru a inregistrat o scadere cu 11,3%, in timp ce in restul tarii scaderea a fost doar de 4,9%.

Cele mai afectate judete au fost Brasov si Sibiu, pe fondul plecarii etnicilor germani, dar si Alba, din cauza ratei scazute a natalitatii. La nivelul Regiunii Centru situatia este deja ingrijoratoare. „In cifre absolute, scaderea este de 178.192 in 10 ani, ceea ce poate fi comparat cu disparitia unui judet de talie mica (ex. Covasna cu 222.449 persoane in 2002)", se arata in studiu.

Alba, fara o Alba Iulia

Specialistii estimeaza ca, pana in anul 2025, populatia Regiunii Centru va scadea cu aproape 240.000 de locuitori, respectiv aproape 10a din populatia inregistrata la recensamantul din 2002. Factorul cel mai important care va influenta acest fenomen este scaderea naturala.

Cea mai drastica scadere a populatiei este estimata pentru judetul Alba, care ar urma sa piarda aproape 62.000 de locuitori, adica echivalentul populatiei celui mai mare oras al judetului, municipiul Alba Iulia. Cauzele sunt aceleasi ca in toata tara, dar mai accentuate: mentinerea unui deficit al nasterilor in raport cu numarul deceselor, la care se adauga migratia interna si externa.

„Judetul Alba va fi afectat in cea mai mare masura de cresterea soldului migrator raportat la populatie (rata medie anuala de peste 3 la mie). Pentru judetul Sibiu este proiectata cea mai mica reducere, situatie care se datoreaza soldului migrator pozitiv", au aratat specialistii.

Cam pe aceeasi linie cu judetul Sibiu se afla si judetul Brasov, ambele fiind considerate ca avand un grad mare de dezvoltare economica si sociala, fapt care va atrage populatie in zona.

Concluzii sumbre

Evolutia cea mai ingrijoratoare este degradarea continua a structurii populatiei pe varste, cauzata de procesul de imbatranire a populatiei. „Migratia oamenilor tineri poate fi oprita numai daca vor fi create locuri atractive de munca bine remunerate.

(...) Conform prognozei, in Regiunea Centru, numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani va scadea pana in 2025 cu mai mult de 73.900 de persoane. Aceasta inseamna ca in urmatorii 20 de ani aproximativ 100 din scolile existente la ora actuala nu vor mai fi necesare.

In cel mai rau caz s-ar putea ajunge in situatia ca - spre exemplu - o scoala care astazi este renovata si extinsa cu mijloace ale UE va trebui inchisa peste putini ani datorita numarului insuficient de scolari", se arata in studiu.

Acelasi lucru se va intampla cu amenajarile din domeniul sanatatii, infrastructurii (statii de epurare, canalizari, alimentari cu apa etc.). Practic, orice investitie pe termen lung trebuie privita si din acest punct de vedere.

Estimarile arata ca, intre primele consecinte ale proceselor demografice prognozate se vor afla: dificultati in aprovizionarea cu servicii in spatiul rural, subutilizarea unor statii de epurare si instalatii de alimentare cu apa supradimensionate, disparitia unor asezari rurale izolate, dar si lipsa de rentabilitate a transportului in comun in zonele unde declinul demografic este major.

Articol integral in EVZ