Piata autohona de servicii de internet trezeste interesul marilor jucatori mondiali. Principalii actori au planuri mari pentru Romania si isi cauta reprezentanti pentru activitatile zonale. eBay, Google, Amazon si, probabil, Yahoo vad oportunitati de dezvoltare pe site-urile ".ro". Cel mai mare site de licitatii din lume are un reprezentant care raspunde de Romania si Bulgaria.

Albena Spasova a fost numita de catre eBay la sfarsitul anului trecut si chiar a participat, in decembrie, la o conferinta IT in Romania. In prima faza, Spasova cerceteaza cadrul juridic al comertului electronic in Romania (este avocat, de altfel) si cum pot fi prevenite fraudele. Surse din piata spun ca intrarea gigantului mondial in Romania si cu operatiuni online este iminenta.

Departamentul pentru Romania al Google functioneaza in Irlanda, la Dublin, si tot acolo va lucra si viitorul manager de vanzari si coordonator al operatiunilor din Romania, potrivit anuntului de recrutare al companiei.

Un alt motor de cautare isi intoarce privirile catre Romania. Potrivit unor surse din piata, o companie locala de servicii web poarta negocieri privind aducerea in Romania, foarte curand, a unui alt greu al internetului mondial: Yahoo.

Nu au birouri proprii in Romania, dar nu sunt straini de peisajul internetului local. eBay si-a desemnat de curand un reprezentant zonal. Google este intr-o campanie de recrutare pentru un coordonator al operatiunilor in Romania. Pentru "comerciantul" online Amazon lucreaza peste 60 de site-uri romanesti.

Gigantii comertului online si nume grele ale internetului si-au indreptat atentia catre Romania si testeaza (deocamdata) piata romaneasca. Participantii la o conferinta IT care a avut loc in decembrie au fost surprinsi sa afle ca alaturi de ei in sala era si un reprezentant al eBay, cel mai mare site de licitatii online din lume.

Albena Spasova (Bulgaria), absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti, a fost desemnata reprezentant al eBay pentru Romania si Bulgaria. Spasova a aparut atunci pentru prima data in public ca reprezentant al site-ului de licitatii. Avocat de profesie, Spasova se ocupa in prima faza de aspectele legislative ale comertului electronic in Romania.

Pe o pozitie prioritara este deci prevenirea si anchetarea fraudelor care provin din Romania. Deocamdata, nu sunt semne clare ca gigantul eBay va intra pe piata romaneasca, dar specialistii industriei estimeaza ca momentul, foarte apropiat, va marca mai multe achizitii ale unor site-uri de specialitate romanesti.

Reprezentantul eBay nu a detaliat intentiile pentru Romania, dar nu a exclus colaborarea cu companii romanesti de profil.

Articol integral in Capital