Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, ne-a declarat ieri intr-un interviu ca au fost facuti primii pasi pentru inscrierea acestuia la cota Bursei de Valori Bucuresti. Urmeaza angajarea unui intermediar care va tranzactiona actiunile, pe baza unui caiet de sarcini.

Ivan spune ca nu exclude listarea Fondului pe marile burse din Londra sau New-York, deoarece exista semnale ca pietele financiare sunt interesate de tranzactionarea acestuia.

Fondul Proprietatea, creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui averile confiscate in natura, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005, spune Ivan.

"Valoarea Fondului Proprietatea o va da piata o data cu admiterea la cota Bursei de Valori Bucuresti", a spus Ivan. A fost organizata o licitatie de selectare a bancii care va distribui actiunile in tara, pe lista scurta calificandu-se sapte banci din Romania care trebuie sa depuna ofertele finale.

Urmeaza numirea unui consultant legal care va selecta viitorul administrator (numit Fund Manager).

Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea, ales cu un mandat initial de trei ani, ne-a declarat ieri, intr-un interviu, ca la mijlocul acestui an se va selecta o companie care va gestiona imensul portofoliu de aproape patru miliarde euro al Fondului.

Fondul este deja operational si urmeaza sa primeasca in scurt timp un nou sediu in Bucuresti (in prezent localizat in fostul sediu al Registrului Roman al Actionarilor).

Domnule Nicolae Ivan, ati fost numit de Guvern in calitate de presedinte al Fondului Proprietatea. Ce obiective aveti?

Fondul Proprietatea este al saptelea fond pe care il administrez si va fi listat in trei-patru luni la BVB, printr-un mecanism alternativ care va crea o piata reglementa, inainte de numirea efectiva a viitorului Fund Manager prin licitatie internationala.

Echipa pe care o conduc la Fondul Proprietatea si-a propus trei obiective: sa finalizam preluarea portofoliului de actiuni si sa angajam avocati care sa realizeze analize de tip due-dilligence (evaluare economico-financiara - n.r.) a actiunilor preluate, pentru ca cifrele oficiale de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare nu corespund cu realitatea in toate cazurile.

Apoi, incepem procesul de transformare a titlurilor de despagubire in actiuni si distribuirea actiunilor, vom semna un contract cu Regisco. Selectam saptamana viitoare banca comerciala ce va gestiona procedurile in tara. A avut loc licitatia, avem o lista scurta de sapte banci comerciale si asteptam ofertele finale.

Cel de-al treilea obiectiv este organizarea licitatiei internationale pentru selectarea managerului Fondului Proprietatea, asa-numitul Fund Manager. Nu dorim sa realizam management de portofoliu, ci sa desemnam transparent o companie specializata, de reputatie internationala, care sa administreze fondul si sa ridice valoarea actiunilor in piata.

Avem informatii ca vor veni la licitatie nume de prestigiu in domeniul administrarii companiilor financiare. Pana atunci trebuie sa selectam o firma romanesca de avocatura pentru a intocmi caietul de sarcini pentru licitatie, pentru alegerea gestionarului fondului.

Estimez ca la sfarsitul lunii februarie sau cel tarziu in martie 2006 va avea loc selectia firmei de avocatura, iar in iunie-iulie va fi ales noul manager al fondului.

Ce parere aveti despre criticile asociatiilor de proprietari si ale brokerilor fata de structura si capitalul fondului?

In Romania lumea nu citeste legea. In Anexa data la Legea nr. 247 a pietei de capital exista lista societatilor ce intra in structura fondului si orice om familiarizat cu piata o putea citi si putea intelege ce valori sunt incluse in portofoliu.

Legile sunt publicate de peste sase luni, iar Autoritatea de Restituire a Imobilelor a organizat in tot acest timp intalniri cu fostii proprietari carora le-a prezentat valorile din structura sa. Toate atacurile lansate, fara ca lumea sa cunoasca structura sa, ne-au afectat imaginea si ne-au determinat sa luam decizia de a organiza o campanie de promovare.

Nu am putut face acest lucru pana acum din cauza ca Guvernul nu a avut bani. Am contactat Autoritatea pentru Achizitii Publice si in maximum 30 de zile vom desemna firma care se va ocupa de imaginea fondului.

Trist este ca s-a intarziat constituirea Fondului din motive administrative. Frustrarile si nemultumirile proprietarilor sunt legate insa de faptul ca nu mai pot fi despagubiti in natura si atunci ne ataca, dar nu noi suntem vinovati ca s-a ajuns in aceasta situatie.

Am incercat sa gasim o solutie optima intre dorinta proprietarilor, posibilitatile financiare ale statului si interesele celorlalti contribuabili.

Cum sunt protejati viitorii actionari de riscuri si ce garantii li se ofera?

Am fost intrebati de ce nu am creat 4-5 fonduri, ci doar unul singur. Am luat aceasta decizie pentru ca este greu sa prabusesti sau sa furi un fond de 4 miliarde euro. In plus, Fondul Proprietatea va fi listat la BVB si activitatea sa va fi supravegheata de autoritatea pietei de capital, CNVM, care nu il va lasa pe gestionarul fondului sa faca greseli in administrare fara a fi penalizat.

O data cu listarea la o bursa straina, va fi o a doua Comisie care va supraveghea Fondul. Iar Consiliul de Supraveghere pe care il conduc va verifica lunar activitatea Fondului.

Cred insa ca managerul ce va fi desemnat, care va avea raspunderea contractuala a administrarii fondului, nu isi va permite sa isi strice numele facand afaceri proaste in Romania pentru ca poate plati imediat, mai mult, in afara.

Articol integral in Averea