Premierul britanic Tony Blair a declarat razboi huliganilor si scandalagiilor minori care domina strazile si cartierele oraselor britanice, recunoscand intr-un interviu televizat ca, pentru a impune disciplina si respectul in propria sa familie, in tinerete, l-a mai dat jos din cui pe Sfantul Niculae.

Hotarat sa „reimpuna respectul" in societatea britanica - o promisiune electorala care, dupa revoltele din Franta, a capatat noi valente in ochii alegatorilor britanici - liderul de la Londra a petrecut marti aproape o zi intreaga combatand si condamnand manifestarile antisociale ale minorilor scapati de sub control, dar si pe cele ale parintilor iresponsabili.

Pedepse dure pentru golani

Dupa ce a spalat cu furtunul un zid umplut de graffiti de micii rebeli din localitatea Swindon, in sudul Angliei, Blair si-a petrecut aproape intrega zi in fata jurnalistilor si a camerelor TV, promovand cu accente dramatice programul prin care guvernul sau vrea sa faca ordine pe strazile Regatului. „Comportamentul antisocial in randul tinerilor si adultilor face ravagii in comunitati...

Vom lua masuri dure pentru ca majoritatea care respecta legile, oamenii respectabili sa nu mai fie nevoiti sa tolereze comportarea catorva indivizi sau familii care cred ca nu trebuie sa-i respecte pe ceilalti", a decretat Blair.

Programul promovat cu atata convingere de Blair include prevederi legislative controversate despre care presa a scris ca incalca drepturile civile.

Pe langa constituirea unei asa-numite Academii Nationale a Parintilor, in care adultii vor putea invata sa-si tina odraslele sub control, sau amendarea parintilor care isi lasa copiii sa piarda vremea pe strazi, planul lui Blair prevede evacuarea din locuinta a familiilor de scandalagii, taierea ajutoarelor sociale si internarea fortata a acestora in centre de reeducare.

In cautarea credibilitatii

De-a lungul maratonului mediatic de marti, premierul s-a vazut insa nevoit sa dezvaluie un aspect incomod din interiorul familiei sale. Un program dur cere un lider dur, asa ca jurnalistii BBC l-au intrebat pe Blair daca, de-a lungul experientei sale de parinte, a recurs la pedepse corporale pentru a-si educa cei patru copii cu varste intre 5 si 21 de ani.

Vadit incurcat de intrebare, Blair a declarat ca, in prezent, nu face acest lucru cu mezinul familiei, dar a lasat sa se intelega ca fratii lui mai mari nu s-au bucurat de aceeasi toleranta pe cand erau mici.

Articol integral in EVZ