O fi Nastase din ce in ce mai mic, cum i-a urat Traian Basescu in campanie, dar e si din ce in mai bogat. Povestea cu matusa milionara completeaza portretul unui personaj emblematic pentru puterea din Romania, unde statul devine instrument pentru imbogatirea personala.

Pentru ca aceasta este esenta povestii, nu pistele false pe care alearga multi: puterea a fost adevarata matusa a lui Adrian Nastase.

La emisiunea lui Razvan Dumitrescu, unde a venit sa dea explicatii, am vazut un Nastase jucind prost rolul de om nedreptatit. Nu reiau aici argumentele atit de discutate in editorialele acestor zile, povestea matusii milionare a intrat deja in anecdotica.

As insista totusi asupra acelor amanunte care fac legatura intre putere si bani. Matusa Tamara Cernasov a vindut bijuterii si alte bunuri lui Alexandru Bitner, personaj care in timpul guvernarii Nastase a primit Delta Dunarii. Cind s-a facut tranzactia, eram in opozitie, se apara Nastase.

Un argument doar aparent credibil, din doua motive: PDSR aflat in opozitie controla inca mare parte din administratia publica, iar puterea de atunci s-a remarcat si prin esecul spectaculos al campaniilor anticoruptie.

In acelasi timp, indraznesc sa propun colegilor jurnalisti care fac investigatii sa verifice actul notarial intocmit intre matusa si Bitner in 1999.

Poate fi antedatat, ceea ce e perfect credibil la cum functioneaza notariatele din Romania, la cum s-au facut notari pe puncte de catre Rodica Stanoiu si la cit conteaza cuvintul sefului contra legii. Vi se pare ca nu se poate asa ceva? Ginditi-va la alt amanunt.

Olga Maniu a fost proprietara initiala a terenului din Voluntari, primit de la stat ca retrocedare. Apoi a revindut terenul unui anume taximetrist Podolan cu pretul pietei, pentru ca taximetristul sa il revinda mai ieftin matusii lui Nastase.

Pare a fi o schema clasica de albire a unor bani si teleportare a lor in contul unui demnitar care trebuie sa isi justifice averea.

Si, iata cum adevarata matusa – puterea – se intrevede din declaratia doamnei Maniu pentru Cotidianul: „Domnul Apostol, de la cadastrul din Mogosoaia, mi-a spus ca daca vreau sa obtin titlul de proprietate al terenului confiscat de comunisti trebuie sa accept sa-l vind unui client pe care il aduce el.

Nu sint nebuna, dar nu aveam alta solutie. Altfel, trebuia sa mai astept cine stie cit ca sa-mi dea actul, ca era trecut in arenda la SCAI Mogosoaia. Nu stiu cine este Podolan, el este clientul pe care mi l-a adus domnul Apostol, cind mi-au dat titlul de proprietate".

Deci, in conditiile in care mii de fosti proprietari se judecau cu statul, un functionar conditioneaza retrocedarea de vinzarea catre un anumit client, iar pamintul ajunge apoi prin subevaluare la un demnitar. Schema mai clasica de coruptie prin aplicarea preferentiala a legii nici ca se putea.

Asta si apropo de vesnica replica a politicienilor romani: „daca nu s-a incalcat legea...", dind ochii peste cap ca popii cind vorbesc de cele sfinte.

O alta matusa ii va lasa lui Nastase un apartament intr-o vila-mamut din Predeal, construita de alti demnitari si afaceristi apropiati de PSD. Cind Evenimentul zilei a scris despre aceasta vila prin 2004, dind declaratii ale oamenilor de acolo care auzisera ca ar fi a lui Nastase, s-a negat vehement.

Acum, se vede ca gura lumii avea dreptate si, printr-o schema familiala, Nastase isi ia „dreptul", cum se spune peste tot in Romania, de la nasul din tren si angajarea vamesilor la presedintele Parlamentului.

Evenimentul zilei relateaza si ca Dana Nastase a cumparat de la o anume Roxana Bichel citeva hectare de padure la marginea Bucurestiului. Ulterior, doamna Bichel a ajuns in functii inalte la Agentia de Privatizare, pe vremea guvernarii Nastase.

Din nou, statul functioneaza doar in favoarea demnitarilor: padurea fusese obtinuta printr-un schimb a unui teren din Sacele cu o parcela in cea mai scumpa zona din Romania.

Citi cetateni obisnuiti ar putea face o asemenea schema? S-ar putea adauga la asta vechea poveste cu terenul din Zambaccian, afacerea complicata in care primul-ministru de atunci a facut combinatii uluitoare cu cel mai bogat roman de acum, Ion Tiriac.

Mereu fundalul este unul singur: abuzul de functie si de putere. In prestatia sa lamentabila de la Realitatea TV, Nastase a aruncat doar fumigene pentru a ocoli acest subiect.

Cind patetic (ce vreti, sa divortez !?), cind manipulator (cind am fost eu la guvern, speranta de viata a crescut cu trei ani), fostul premier a vrut sa pozeze in gospodar stringator, nedreptatit de presa.

Emisiunea a avut partea ei comica cind proba irefutabila a nevinovatiei a fost certificatul de deces al matusii, de parca negase cineva existenta acesteia.

Cu aerul sau de european, fan Titulescu, Nastase a pacalit multa lume buna, dind impresia o vreme ca va fi politicianul care va schimba Romania.

Si nu ma refer aici la „apoliticul" Ralu Filip, vajnicul sau aparator de la CNA, sau la liota de supusi cu care a umplut institutiile „autonome" ale statului, ci si la persoane cu totul respectabile, ca Emil Hurezeanu de pilda.

Dupa ce s-a dovedit a fi autoritar, punind aproape pe butuci democratia din Romania, acum i se vede si adevarata fata umana: o combinatie de Dinu Paturica si Dumitru Sechelariu. De aici incolo, Adrian Nastase nu mai poate scapa de penibilul in care singur s-a afundat.

Are nevoie de o matusa care sa-i lase mostenire putina onoare si o demisie.