Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei la Bucuresti a precizat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca tara sa a sprijinit si va sprijini in continuare, poate mai mult decat alte tari europene, aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 si ca se asteapta ca Austria sa ratifice Tratatul de Aderare a tarii noastre in primul trimestru al anului 2006.

Ambasadorul austriac a mentionat ca unul din principalele obiective ale presedintiei austriece a UE va fi promovarea Uniunii ca partener de afaceri externe in special pentru Balcani.

Cu ocazia lansarii Presedintiei austriece a Uniunii Europene, ambasadorul austriac, Christian Zeileissen a punctat joi patru obiective principale pentru primele sase luni ale acestui an:

- intarirea increderii in Constitutia Europeana si in valorile si institutiile europene

- dezvoltarea modelului social european

- relansarea Agendei Lisabona

- promovarea UE ca partener de afaceri externe in special pentru Balcani.

Imediat dupa luarea in primire a presedintiei Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2006, cancelarul austriac Wolfgang Schüssel a relansat ideea elaborarii unui nou proiect constitutional. In privinta Constitutiei Europene, Schüssel a declarat recent ca aceasta "nu este moarta", in pofida respingerii sale prin referendum in Franta si Olanda.

Ideea a intampinat deja reactii negative atat din partea Finlandei cat mai ales a Olandei.

Potrivit presei internationale, presedintele finlandez Tarja Halonen si-a exprimat miercuri mirarea in legatura cu dorinta Austriei de a relua negocierile pe tema Constitutiei europene si tot miercuri, Ben Bot, ministrul olandez al afacerilor externe a declarat in cadrul unei intrevederi cu omologul austriac ca tratatul constitutional este mort pentru Olanda.

Ambasadorul Austriei la Bucuresti a precizat joi ca indiferent de finalul acestor discutii, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu este influentata sub nici o forma, estimand ca Austria va ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei in primul trimestru al anului 2006.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS), in 2004, Austria s-a situat pe primul loc in clasamentul investitiilor straine in tara noastra si are toate sansele sa-si pastreze pozitia si pe 2005, dupa ce a oferit pentru BCR 3,7 miliarde de euro. In anul 2004 austriecii au investit in Romania aproape 800 de milioane de euro.