Prezent la sedinta de Guvern de joi, presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra unor cercuri de interese la ministerele Economiei si Transporturilor. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Traian Basescu a solicitat Executivului sa analizeze necesitatea privatizarii Romgaz si sa respecte legea achizitiilor publice.

De asemenea, presedintele Basescu a atentionat asupra privatizarii unor societati care detin suprafete intinse de teren, considerand ca procesul de privatizare trebuie sa excluda aceste suprafete care nu sunt justificate de procesul de productie.

Totodata, presedintele tarii a solicitat Guvernului sa analizeze daca este necesara privatizarea imediata a Romgaz, avand in vedere actuala conjunctura pe piata internationala a energiei.

Seful statului a atras atentia asupra faptului ca, in mod traditional, in jurul Ministerului Economiei si Comertului, precum si al celui de Transporturi exista grupuri de interese. In acest context, presedintele Basescu a solicitat Guvernului sa nu se abata de la aplicarea prevederilor Legii achizitiilor publice.

Totodata, in cadrul sedintei, presedintele Basescu a apreciat necesitatea dezvoltarii resurselor energetice proprii pentru a anula, intr-un timp rezonabil, relativa dependenta energetica a Romaniei pe timp de iarna.

Seful statului a semnalat Guvernului situatia de la Ocnele Mari. In acest sens, presedintele tarii a cerut informarea in detaliu a populatiei din zona cu privire la necesitatea stramutarii localnicilor, in conditii convenabile acestora, si, in acelasi timp, continuarea exploatarii resurselor de sare pentru asigurarea procesului de productie a combinatului Oltchim de la Ramnicu Valcea.

De asemenea, presedintele Basescu a pledat pentru luarea unor masuri deosebit de severe la frontiere pentru a fi depistate eventualele persoane infestate cu virusul gripei aviare.

Seful statului a cerut ca minsterele sa fie pregatite sa intervina eficient in situatii de urgenta sau in cazul unor calamitati naturale, cum ar fi inundatii sau cutremure.

Presedintele Basescu a apreciat inceperea procesului de reforma in domeniul sanatatii. Pe de alta parte, seful statului a propus ca Academia Romana sa isi mentina autoritatea asupra spitalului Elias, recomandand Ministerului Sanatatii sa analizeze impreuna cu Academia modul de rezolvare a situatiei spitalului in cauza.

In incheierea interventiei din cadrul sedintei, presedintele Basescu a indemnat membrii Guvernului sa nu abandoneze obiectivele asumate si sa continue reformele necesare pentru integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana, data care trebuie „cu sfintenie" respectata, se mai arata in comunicatul primit la redactie de la Palatul Cotroceni.