In cadrul sedintei de Guvern de joi a fost aprobat un Memorandum prezentat de Ministerul de Finante, in baza caruia in decursul acestei luni Ministerul va elabora un proiect de lege privind reglementarea regimului duty-free-urilor. Magazinele duty-free de pe granitele cu Ungaria si Bulgaria vor fi desfiintate pina la 1 ianuarie 2007.

"Este cunoscut ca odata cu integrarea in Uniunea Europeana, duty-free-urile de pe granita interna a UE nu mai au sens. Prin urmare pe granita cu Ungaria si Bulgaria ele se vor desfiinta", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Din datele pe care le avem, pe granita de est cu Moldova, in zona de granita si de duty-free-uri se desfasoara o frumoasa activitate de contrabanda cu tigari si alte produse. Acest lucru nu poate fi tolerat.

Incercam sa introducem un numar de masuri de reglementare si restrictionare in asa fel incat acestea sa poata fi supuse unui control eficient si sa diminuam numarul duty-free-urilor nu numai pe granita cu Moldova, pe toate celelalte zone", a mai aratat seful executivului.

La sedinta de evaluare a activitatii Politiei Romane pe anul 2005, desfasurata luni, presedintele Traian Basescu a spus la un moment dat ca a cerut politistilor inchiderea duty-free-urilor inca din vara anului trecut, dar ca acest lucru nu s-a intimplat inca.

"Mi-este greu sa inteleg de ce mentinem in continuare aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri, si catre piata interna, si catre piata externa a Uniunii Europene", a afirmat Traian Basescu.

Comercializarea marfurilor cu amanuntul prin acest sistem urmeaza sa se faca doar prin magazine autorizate, in punctele de trecere a frontierei de stat terestre si navale, la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, care au destinatie internationala, precum si in magazinele duty-free diplomatice.