Dupa un inceput mai ezitant, piata bursiera s-a intors la cresteri in sedinta de joi, indicii inchizand toti trei la noi maxime istorice, informeaza Prime Transaction. SNP s-a detasat ca cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj de 10,9 milioane RON pe piata principala, iar titlurile Vrancart Adjud (VNC) au obtinut cea mai mare crestere de curs, stabilizandu-se la final la maximul posibil al zilei, 0,1180 RON (+14,6%).

Piata bursiera s-a intors la cresteri in sedinta de azi, desi la inceput vanzatorii erau predominanti. Piata si-a revenit rapid si pana la final a evoluat pe crestere, indicii inchizand toti trei la noi maxime istorice.

Lichiditatea a fost una medie, rulajul total al pietei s-a ridicat la 51,9 milioane RON, din care mai mult de o treime a fost realizat cu actiuni petroliere. Pe pietele mai mature din Europa Centrala si de Est indicii principali au avut (pana la inchiderea de la noi) variatii de mica amploare si negative, pe cand la BVB au crescut toti (BET si BET-C cu 1,7%).

Petrom Bucuresti (SNP) a intrecut si astazi asteptarile, crescand pana la un maxim de 0,5950 lei noi, pentru a inchide la 0,59 RON (+3,5%). Cu un rulaj de 10,9 milioane RON pe piata principala, SNP s-a detasat ca cel mai tranzactionat titlu, la aceasta adaugandu-se si un Deal cu 3 milioane de actiuni efectuat la 0,58 lei noi.

Investitorii au avut in acest an incredere in titlurile SNP, fata de finalul anului 2005 cursul a crescut cu 23,7%, in multe din cele 8 sedinte avand evolutii remarcabile. Rompetrol Rafinare (RRC) nu s-a bucurat de aceeasi evolutie, nici azi, nici in ultima perioada.

Cursul a scazut la inceputul sedintei la un minim de 0,1110 RON, ulterior si-a mai revenit, fara a depasi insa plafonul de 0,1150 RON.

De o evolutie buna s-a bucurat si BRD – Groupe Societe Generale (BRD). In prima parte a sedintei a urcat la 15,7 lei noi, unde s-a plafonat. Acesta a fost si pretul de inchidere, insa la finalul sesiunii bursiere un ordin de cumparare a dus pretul pana la maximul de 15,8 lei noi.

De la inceputul anului titlurile BRD au crescut cu 14,6%, evolutie motivata de altfel, BRD fiind actiunea bancara cu cei mai buni indicatori de evaluare, precum si banca cu cel mai mic raport dintre capitalizare si cota de piata.

Cea mai mare crestere de curs apartine titlurilor Vrancart Adjud (VNC), care s-au stabilizat la final la maximul posibil al zilei, 0,1180 RON (+14,6%). Pe volume din ce in ce mai mari, VNC a crescut in fiecare sedinta din acest an, astfel incat a acumulat o apreciere de 24,2% fata de ultima sedinta din 2005.

Volumul de peste 2 milioane de actiuni transferate reprezinta un maxim al ultimelor cinci luni.

Pentru titlurile SIF sedinta a fost una de stabilizare. Au fost scaderi la inceput, urmate de noi cresteri insa de mica amploare. Cea mai mare crestere procentuala fata de ieri inregistreaza SIF Moldova (SIF2), la un pret de 2,6 RON (+1,2%). Am avut si in acest segment o tranzactie Deal, cu 548.500 actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1), la un pret de 2,71 RON/actiune.

Dupa sedinta s-au raportat doua modificari in structura de actionariat de la doua societati listate. Este vorba de Impact Bucuresti, unde East Capital Asset Management AB a ajuns la o detinere mai mare de 5% din capitalul social si de Socep Constanta, Unde acelasi East Capital Asset Management AB si-a diminuat detinerile sub 5%.

Pe piata Rasdaq s-au derulat tranzactii in valoare de 1,32 milioane RON, iar cel mai mult s-a facut cu actiuni Mecanica Rotes Targoviste (METY). Intr-o singura tranzactie s-au transferat 90000 actiuni (4,4% din totalul actiunilor emise), la pretul de 6 RON/actiune (-9,8%).