Centralele termice produc energia termica cu 30% mai scump decat in Germania. Distribuitorii de agent termic au pierderi de 25% in retea, comparativ cu 5% in Germania. In plus, locuitorii din blocuri pierd 60% din caldura prin ferestre, usi si plansee, comparativ cu aproape zero in Germania.

Gigacaloria se va scumpi in toata Romania, chiar daca pretul acesteia va fi suportat total sau partial de populatie. Pretul acesteia nu se va opri, ci va creste concomitent cu scumpirea combustibililor.

Oamenii trebuie sa stie ca ar putea exista unele solutii care vin sa diminueze efectul scumpirii: "Sa isi puna repartitoare. Factura pentru caldura le va scadea la jumatate", ne spune Virgil Ramba, presedintele RADET.

"Sa-si puna si termopane, desi sunt scumpe", spun si specialisti din Termoelectrica. Cum distribuitorii au pierderi de peste 25%, iar caldura din blocuri se pierde si ea la un nivel de 60%, doar solutiile de fond ar putea reduce cu adevarat factura la incalzire si apa calda.

Aici este insa nevoie de interventia unor programe guvernamentale, ale caror costuri nu vor putea fi mai mici de 2,3 miliarde euro. In Germania, spre exemplu, pierderile din acelasi sistem sunt de cel mult 3-5%.

Repartitoarele, solutia de moment

Specialistii sustin ca sarabanda scumpirilor, a subventiilor si a neputintei populatiei de a suporta factura pentru apa calda si caldura se va repeta anual, exact dupa aceeasi schema. "Fiecare din cei trei actori - producatori, distribuitori si consumatori - are pierderile lui.

Producatorul pierde prin tehnologiile vechi, caci consuma cu 30% mai mult combustibil.

Articol integral in Adevarul