Unu din doi romani si-ar arde neuronii pentru bani. Dupa o jumatate de secol de inertie in cimpul muncii, plus alti 15 ani in care au fost acuzati ca prefera lenea si saracia, angajatii romani au declarat, conform unui sondaj Neogen, ca stresul este acceptabil, atita timp cit salariul creste.

Mai mult de jumatate dintre angajatii romani prefera locurile de munca cu un grad ridicat de uzura psihica, dar care sint bine platite, arata sondajul celor de la Neogen, realizat cu ajutorul a o mie de respondenti. Alti 26%, in schimb, ar accepta sa le scada salariul cu 15 la suta, pentru o viata mai linistita.

Bate-ti capul cit e cald

„Oamenii au nevoie de bani. Cum exista domenii de activitate in care salariile sint mici, angajatii accepta ore suplimentare si o viata mai agitata numai si numai pentru a-si asigura un minimum de confort financiar. Multi dintre ei preferau pina de curind o slujba comoda la un singur loc de munca, cu opt ore pe zi pentru a ajunge direct acasa.

Competitia a inceput sa schimbe incet-incet aceasta mentalitate", declara Maria Suciu, PR Manager la Neogen. In functie de domeniul in care lucreaza, trocul intre bani si psihic difera substantial. Astfel, doar 10% dintre angajatii domeniului juridic ar accepta un salariu mult mai mic, chiar si pentru un job comod si linistit.

In ceea ce priveste angajatii din comert sau retail, precum si cei din marketing, peste jumatate dintre ei sustin ca prefera sa fie stresati si bine platiti.

Feleacu numa’ sede

Potrivit statisticilor, clujenii sint cei mai putin stresati, sustinind, in proportie de 21%, ca nu au un job care sa ii epuizeze psihic. In schimb, constantenii si oradenii sint pregatiti sa dea la orice ora 15% din salariu pentru mai putina bataie de cap la serviciu.

Mai putin pusi pe cumpatat, aradenii, iesenii si brasovenii se numara printre cei mai ambitiosi romani, ajungind adesea la concluzia ca pentru mai multi bani merita sa-ti toci nervii cit mai marunt cu putinta. Aceasta tendinta este confirmata si de nemultumirea romanilor fata de situatia lor financiara.

Conform Barometrului de Opinie Publica din 2005, 38% dintre romani afirma ca veniturile actuale nu le ajung nici pentru strictul necesar. Procentul celor care considera ca veniturile familiei le permit un trai decent este de doar 16.

Articol integral in Cotidianul