Un proiecte de lege adoptat joi de Guvern prevede ca televiziunile publice si private vor fi obligate ca pana la sfarsitul anului 2007 sa subtitreze si sa interpreteze in limbaj mimico-gestual principalul buletin de stiri si cel putin o emisiune de stiri si de interes public pe zi.

De asemenea televiziunile publice si private vor fi obligate sa dubleze cel putin 50% din filmele documentare straine.

Actul normativ prevede o serie de drepturi ale persoanelor cu handicap: ocrotirea sanatatii, educatie, formare profesionala, angajare, orientare si reconversie profesionala.

Persoanele cu handicap au, de asemenea dreptul la asistenta sociala, servicii sociale, locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediu fizic, informational si comunicational.

Persoanele cu handicap beneficiaza de asistenta medicala in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Potrivit actului normativ, autoritatile publice sunt obligate sa ia masuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru inchirierea, la nivelurile inferioare, a locuintelor care apartin domeniului public al statului pentru persoanele cu handicap.

Legea prevede ca, in functie de gradul de handicap, persoanele din aceasta categorie sa primeasca intre 30 si 80 lei noi pe luna. Sumele pot fi utilizate pentru plata taxei de abonament radio/tv, plata abonamentului telefonic, plata taxei pentru abonamentul la curent electric.

Proiectul de lege adoptat de Guvern prevede ca persoana cu handicap va beneficia incepand cu 1 ianuarie 2007 de o indemnizatie lunara, indiferent de venituri. Astfel, persoanele adulte cu handicap grav vor primi 179 lei noi, iar adultii cu handicap accentuat - 147 lei noi.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia scutire de impozit pe veniturile din salarii, scutire de la plata impozitului pe cladire si teren, scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului.

Acestia vor fi scutiti, de asemenea, de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora, precum si de la plata taxei hoteliere.

Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.

Proiectul de lege mentine obligativitatea pentru operatorii economici, cat si pentru institutiile publice care au cel putin 50 de angajati ca 4% din totalul salariatilor sa fie persoane cu handicap.

Agentii economici si institutiile care angajeaza persoane cu handicap beneficiaza de deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si a produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap angajata pentru munca si adaptarea locurilor de munca protejate.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Parlamentului.