Potrivit unui raport al Comisiei aflat pe masa discutiilor cu organizatiile patronale reprezentative la nivel european, se propune adoptarea unui nou sistem de taxare, care sa permita IMM-urilor din UE calcularea profitului companiei lor in conformitate cu regulile de impozitare din tara-mama sau din tara sediului social.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman a avertizat ieri asupra pericolului aplicarii unei initiative a Comisiei Europene privind regulile de taxare pentru IMM.

"Pentru IMM-urile romanesti masura ar putea avea efecte dezastruoase. Ele nu vor putea rezista competitiei cu IMM-urile din Europa, care vor putea beneficia de conditiile de impozitare si facilitatile de care beneficiaza in tara de origine.

Daca Romania nu va putea dezvolta in 2006 un sistem fiscal bazat pe predictibilitatea taxelor si impozitelor si pe masuri active de sprijinire a IMM, competitiv cu sistemele aplicate in Uniunea Europeana, peste 80% din intreprinzatorii mici si mijlocii vor inchide portile", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Potrivit initiatorilor, sistemul "Impozitarea in tara-mama" ar trebui sa fie voluntar pentru ambele tari membre si ar trebui sa se bazeze pe un program-pilot de 5 ani. Conceptul de a fi impozitat in tara de origine prezentat de Comisia Europeana se bazeaza pe ideea de recunoastere voluntara a regulilor de impozitare de catre statele membre.