Liderul PSD din Camera Deputatilor are rezervate, din 1999, 37,5 hectare in „extravilanul" din Voluntari printr-o „promisiune de vanzare". In plus, colegul lui Nastase are puse deoparte, prin aceeasi inginerie funciara, 14,5 hectare la Navodari.

Un alt greu din PSD a pus la cale un plan tip „Matusa". Viorel Hrebenciuc – liderul PSD din Camera Deputatilor – a gasit o modalitate de a-si camufla banii mai iscusita decat cea a sefului Adrian Nastase.

In declaratia sa de avere, liderul Partidului Social Democrat jongleaza cu doua terenuri de o dimensiune si valoare fabuloase. Strategia pesedistului a fost facuta in asa fel, incat acoperirea averii e totala, iar suma care poate sa apara in viitoarea declaratie de avere este de peste zece milioane de euro.

Viorel Hrebenciuc isi incepe declaratia de avere cu evidentierea a trei terenuri. In declaratie se sustine ca deputatul detine un teren de 500 metri patrati la Slanic Moldova, dobandit prin contract de vanzare-cumparare, in 1991. Pana aici – nimic anormal. Urmatoarele proprietati sunt, insa, suspecte

Astfel, liderul PSD figureaza cu 37,5 hectare (!) in... Voluntari, Ilfov.

In declaratie se mentioneaza ca anul dobandirii este 1999, an in care, coincidenta, si „matusa Tamara Cernasov" a lui Nastase cumpara 2.500 metri patrati in zona aceleiasi comune! Iar la rubrica „modul de dobandire", Hrebenciuc scrie ca este „promisiune vanzare".

Aceasta inginerie are rolul de a acoperi sumele in plus care ar putea sa apara in viitoarea declaratie de avere a „combinatorului" PSD.

Prima neconcordanta in aceasta afacere este chiar decizia lui Viorel Hrebenciuc de a consemna terenul in declaratia sa de avere, desi un bun „promis spre vanzare" nu este un bun in proprietate. Cu toate acestea, Hrebenciuc arata ca detine terenul din 1999.

A doua neclaritate este aceea a perioadei de timp scurse de la „promisiunea de vanzare" si pana acum. Conform practicii, Hrebenciuc ar cumpara cele 37 de hectare la pretul din 1999, cand Voluntariul era doar o comuna amarata!

Curioasa este si dimensiunea terenului de la marginea Bucurestiului – suprafata care, conform declaratiei de avere, este „teren agricol".

Dar orasul Voluntari este vestit prin faptul ca nu are terenuri agricole! In trecut, punerile in posesie pe terenuri de acest gen au fost facute in baza unui protocol intre oras si fostul IAS Mogosoaia si mai toate au devenit intravilane pe care au fost construite zone rezidentiale.

Dar, prin acest mecanism de camuflare, cele 37 de hectare din Voluntari nu se gasesc pe numele lui Hrebenciuc nici la Registrul Agricol si nici la „taxe si impozite", ceea ce contrazice declaratia de avere a demnitarului.

Afacerea lui Hrebenciuc e simpla. Asa cum explica si analistul imobiliar Doinel Locic, Hrebenciuc are in acest moment, prin „promisiunea de vanzare", un teren extravilan. In momentul in care „promisiunea de vanzare" se va transforma in „vanzare-cumparare", la solicitarea cumparatorului, terenul va trece din extravilan in intravilan.

„Se poate ca terenul sa ramana in extravilan dupa cumparare, dar nu am intalnit pe nimeni atat de neinspirat care sa cumpere teren extravilan in Voluntari. Ar fi o investitie pierzatoare daca acel teren nu ar fi trecut in intravilan", spune analistul imobiliar Doinel Locic.

Ca bani, afacerea ar insemna o lovitura imobiliara pentru Hrebenciuc. Astfel, la pretul pietei, in prezent „extravilanul" din Voluntari inseamna 10 euro pentru metrul patrat.

Pentru suprafata detinuta prin „promisiune vanzare", liderul PSD ar incasa acum 3.700.000 euro.

Iar la transformarea acestor 37 de hectare in teren intravilan, Hrebenciuc ar deveni proprietarul unui teren de minimum 11.000.000 de euro! Aceeasi procedura este aplicata si in cazul „Navodari", unde Hrebenciuc are o „promisiune de vanzare" pentru 14,5 hectare (!) teren agricol.

Ciudata este si declaratia lui Viorel Hrebenciuc vizavi de noua afacere. Demnitarul sustine ca nu stie in mod clar unde se gaseste terenul de 37,5 hectare din Voluntari! Mai mult, refuza categoric sa spuna cine este persoana care i-a facut promisiunea de vanzare.

Cat despre pret – „asta este numai problema mea cat am negociat atunci si cat platesc.

Valoarea terenului este numai si numai problema mea". Despre neplata impozitului, Viorel Hrebenciuc stie mai multe – „este teren agricol si nu se impoziteaza. In plus, nu este problema mea, ci a proprietarului". In acest punct al discutiei, l-am intrebat pe domnul Hrebenciuc cum de a inscris in declaratia de avere un bun asupra caruia nu este proprietar.

Raspunsul a fost acela ca „am excedat in ceea ce se cerea in declaratie".

Apoi, Hrebenciuc a precizat ca „promisiunea de vanzare" poate sa fie una notariala, dar „sa stii ca poate sa fie si un bon de mana"! Istoricul celor 37,5 hectare din Ilfov – despre care greul PSD spune mai sus ca habar nu are unde se afla – este cunoscut de liderul PSD: „Acolo urma sa se faca o investitie mare, dar a cazut deocamdata".

Citeste articolul complet in Gandul