Numarul victimelor exploziei de la mina Anina de sambata a crescut la sapte, dupa ce doi mineri disparuti au fost gasiti morti, spre seara, de o echipa a Salvamin Petrosani.

Doua persoane cu arsuri grave pe aproape tot corpul sunt spitalizate la Clinica de Arsi din Timisoara, o persoana intoxicata cu fum a ramas la Resita sub terapie intensiva, iar alte doua cu leziuni usoare sunt in afara oricarui pericol.

In urma cercetarilor preliminare s-a conturat si o posibila cauza a accidentului de la Anina: eroare umana, vina apartinand artificierului care castigase la Loto 1,7 miliarde. Alte posibile cauze ale acidentului:

-gazul metan s-a acumulat datorita unei proaste aerari

-nu s-a masurat de catre persoanele responsabile concentratia de metan din galerii

-desi s-au respectata toate normele accidentul s-a produs din cauza unei acumulari bruste de metan ce nu a putu fi prevazuta

Concentratia de metan din galerii a depasit limita admisa ajungand la 5%. Minerii acuza conducerea minei ca stiau de acumularile de metan din galerii dar nu au luat nici o masura, mai mult, i-a obligat sa intre la munca in mina.

O explozie cauzata de acumularea de gaze a ucis sapte oameni la mina din Anina. Doi mineri, initial dati disparuti, au fost gasiti morti de echipa de salvatori de la Petrosani, informeaza agentiile de presa.

O echipa a Salvamin Petrosani a intrat, sambata dupa-amiaza, in mina de la Anina pentru a-i scoate la suprafata pe cei doi mineri disparuti si pentru a verifica concentratia de gaz metan din subteran, a informat Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Doua persoane cu arsuri grave pe aproape tot corpul sunt spitalizate la Clinica de Arsi din Timisoara, o persoana intoxicata cu fum a ramas la Resita sub terapie intensiva, iar alte doua persoane cu leziuni usoare au refuzat internarea.

Explozia s-a produs in jurul orei 5:30, moment la care in mina se aflau aproximativ 68 de mineri, clarifica MEC. Mina a fost evacuata, dar victimele au ramas in subteran pana seara, in asteptarea unei comisii de evaluare a accidentului.

Imagine Antena 3

Accidentul s-a produs la abatajul 686, unde lucrau 10 oameni, la o adancime de 100 m, potrivit lui Adrian Vlad, lider sindical Mina Anina. Acesta a anuntat la Antena 3 ca la ora 6 s-ar fi incheiat schimbul 4, la o jumatate de ora dupa momentul exploziei.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au descins la locul accidentului. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, se afla in zona exploziei inca de dimineata, unde, impreuna cu o echipa de ancheta a stabilit momentul oportun pentru coborarea in subteran a echipelor de salvatori pentru scoaterea cadavrelor si gasirea celor doi mineri disparuti.

Anina este cel mai important centru carbonifer al Banatului. Aici exista cea mai adanca mina din Europa, la peste 1000 m sub pamant. Mina apartine societatii Miniera Banat Anina, din care mai fac parte minele Ponor si Baia Noua.