Iranul trebuie sa renunte la ambitiile nucleare, sunt de parare cancelarul german Angela Merkel si presedintele american George W. Bush, transmit agentiile internationale de presa. Cei doi demnitari au gasit un punct comun de actiune in solutionare aceastei probleme pe cale diplomatica, in timpul vizitei la Washington a cancelarului german.

Desigilarea instalatiilor de imbogatire a uraniului de catre Iran, anuntata in cursul acestei saptamani, a atras criticile dure ale statelor occidentale. Germania, Marea Britanie si Franta au intrerupt tratativele asupra programului nuclear iranian, si impreuna cu SUA, sunt de parere ca Teheranul trebuie adus in fata Consiliului de Securitate ONU.

Una dintre diferentele de pozitie ale celor doi este problema inchisorii americane de la Guantanamo Bay din Cuba, care ar trebui inchisa potrivit Angelei Merkel. Presedintele Bush a respins categoric sugestia cancelarului german.

Merkel a declarat vineri ca, indiferent de pozitia celor doua state in legatura cu diferite aspecte ale politicii internationale, important este ca vor putea spune deschis si sincer ceea ce cred. Aceasta sinceritate va caracteriza un nou capitol in relatiile germano-americane, bazate pe aceleasi valori occidental comune.

Angela Merkel este adepta unei politici externe care se indeparteaza total de linia stabilita pe vremea cancelarului Schroeder, si a sustinut inca din timpul campaniei electorale, o legatura mai stranse cu Statele Unite.

Cancelarul german, in vizita oficiala la Washington in aceste zile, incearca sa reincalzeasca relatiile dintre cele doua state, afectate de refuzul fostului cancelar Gerhard Schroeder de a se implica in razboiul din Irak.