Iranul va interzice inspectiile amplasamentelor nucleare efectuate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in Iran daca Teheranul va fi adus in fata Consiliului de Securitate ONU, a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, sambata, intr-o conferinta de presa transmisa de canalul de televiziune BBC World.

Iranul nu are nevoie de arme nucleare, pentru ca nu doreste sa-si rezolve problemele prin forta, si deci programul nuclear nu serveste acestui scop, a mai spus presedintele iranian.

Ahmadinejad a criticat "fatarnicia" statelor occidentale care detin deja arme nucleare si pe liderii aroganti care pricinuiesc suferinta. "Liderii care considera ca pot genera pace declarand razboi altor state se inseala", a declarat presedintele iranian, facand referire la Statele Unite.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie si Franta avertizeaza Teheranul ca va putea fi adus in fata Consiliului de Securitate ONU, dar Ahmadinejad ameninta ca va interzice inspectiile amplasamentelor nucleare efectuate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), in cazul in care se va intampla acest lucru.

Iranul este semnatarul unui acord prin care permite Organizatiei Natiunilor Unite sa faca verificari periodice si inopinate pe teritoriul tarii.

Aceste comentarii au fost facute in contextul criticilor aduse de comunitatea internationala in legatura cu intentia Iranului de a reincepe programul nuclear. Iranul sustine ca are dreptul la o tehnologie nucleara pasnica si neaga acuzatiile ca ar incerca sa produca arme nucleare, pe ascuns.

"Teheranului nu i se poate lua dreptul de a-si dezvolta tehnologia nucleara prin aducerea in fata Consiliului de Securitate ONU," a mai declarat seful statului iranian sambata.

Criza s-a intensificat saptamana aceasta, in urma desigilarii a trei reactoare nucleare, printre care si cea de la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz. Iranul anuntase in octombrie 2003 ca isi suspenda voluntar activitatile de imbogatire a uraniului, uzina de la Natanz fiind principala facilitate vizata de aceasta masura.

Consiliul European din 15-16 decembrie de la Bruxelles s-a aratat ingrijorat de faptul ca Iranul nu a reusit sa convinga ca programul sau nuclear este in totalitate pacifist.

Continuarea activitatii de conversie a uraniului in Esfahan, si lipsa de transparenta a ridicat motive de ingrijorare din partea UE, ceea ce dus si la blocarea dialogului pe marginea dosarului nuclear cu Germania, Franta si Marea Britanie.