Ultimul focar de gripa aviara din judetul Tulcea a fost inchis oficial sambata, in timp ce focarul din localitatea buzoiana Padina va fi inchis in acest week-end sau cel mai tarziu luni, potrivit Directiilor Sanitar Veterinare din cele doua judete.

Virusului gripei aviare a fost semnalat prentru prima oara in judetul Tulcea pe data de 7 octombrie 2005, la Ceamurlia de Jos, si apoi s-a extins spre Maliuc, Periprava, Caraorman, Crisan si Agighiol. Toate acestea au fost inchise la ora actuala.

Autoritatile au despagubit locuitorii judetului Tulcea, direct afectati, cu 928.695 lei, si le-au oferit alimente, zahar, ulei, orez, malai, faina, paste fainoase, conserve de carne.

Directia de Sanatate Publica a vaccinat peste 15.000 de tulceni, iar celor aproximativ 7.000 de persoane din focare, le-a fost administrat Tamifflu pus la dispozitie de Ministerul Sanatatii din Romania.

In judetul Buzau, virusul gripei aviare a fost descoperit in trei localitati, la Padina, Braiesti si Odaile. Masurile de carantina impuse in cele trei comune au fost deja ridicate.

Focarul din localitatea buzoiana Padina va fi inchis in acest week-end sau cel mai tarziu luni. La Braiesti si Odaile, focarele vor fi declarate inchise abia dupa data de 20 ianuarie.

In Romania au fost depistate 25 de focare de gripa aviara, din care, pana in prezent 11 au fost inchise.