Saptamina trecuta a debutat cu redeschiderea controverselor privind presupusele cetre de detentie ale CIA din Romania. Dupa ce un tabloid elvetian a prezentat o dovada circumstantiala a existentei acestor inchisori, tot mai multi parlamentari europeni au cerut aminarea integrarii Romaniei. Un sprijin asteptat a venit din partea Austriei, care detine timp de 6 luni presedintia UE.

Prin intermediul ambasadorului sau la Bucuresti, Austria a anuntat ca sprijina aderarea Romaniei la UE in 2007. Este un semnal important, venit din partea unei tari in care euroscepticismul se mentine la cote ridicate.

Analistii se asteptau insa la acest sprijin, dat fiind faptul ca Austria este unul dintre cei mai mari investitori in Romania. Achizitionarea BCR de catre Erste a fost inca o dovada a interesului major manifestat de austrieci pentru afacerile din Romania.

Un alt eveniment cu repercursiuni asupra integrarii a avut loc la CSM. Intr-o sedinta marcata de citeva dezacorduri neasteptate intre presedintele Basescu si ministrul Justitiei, CSM si-a ales o noua conducere. Aceasta are rolul de a impulsiona reformele din domeniu – unul extrem de sensibil in perspectiva aderarii – dar si a spala putin imaginea acestui organism vital pentru Romania.