"Avem nevoie de un partener ca Romania in Uniunea Europeana. Polonia a beneficiat de o sansa la care si Romania este pe deplin indreptatita", a declarat vicepresedintele parlamentului polon, Bronislaw Komorovski, in cadrul unei vizite de lucru efectuate de ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, la Varsovia in perioada 13-15 ianuarie.

La Varsovia, ministrul roman al integrarii s-a intalnit cu Jaroslaw Pietras, secretar de stat la Oficiul Comitetului pentru Integrare Europeana si cu vicepresedintele parlamentului polon Bronislaw Komarovski, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii Europene.

Vicepresedintele parlamentului polon, Bronislaw Komorovski, este o personalitate marcanta a lumii politice poloneze desemnat de Platforma Civica, membra a PO, ministru de externe din umbra. Acesta a declarat ca Romania se bucura de tot sprijinul partidelor politice poloneze pentru integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

„Nu am ascuns niciodata ca am un respect deosebit pentru Romania. Fiti siguri ca toate partidele poloneze, indiferent de culoare politica, sprijina aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Avem nevoie de un partener ca Romania in Uniunea Europeana. Polonia a beneficiat de o sansa la care si Romania este pe deplin indreptatita".

Un subiect distinct al intrevederii a fost problematica energiei, Anca Boagiu subliniind importanta surselor alternative de energie pentru siguranta energetica a statele din Europa de Est. In acest sens, Komorovski a precizat ca „sursele energetice sunt in calea Romaniei, vazuta ca punte intre est si vest, ceea ce ii confera un rol special in regiune".

In cadrul vizitei, ministrul roman a mai luat parte la dineul oferit de Jaroslaw Pietras cu ocazia vizitei romano-bulgare. Cu acest prilej, atat ministrul roman, cat si cel bulgar, au pledat pentru ratificarea Tratatului de Aderare, Polonia fiind statul care a dat asigurari Romaniei ca se va incadra in grupul primelor zece tari care vor ratifica Tratatul de Aderare.

Anca Boagiu a mai participat la o conferinta organizata de colegiul european Natolin, care si-a propus sa puna in lumina stadiul pregatirii pentru aderare al Romaniei si Bulagariei. Conferinta a atins subiecte precum regimul ajutoarelor de stat si negocierile pe capitolul 6 „Concurenta", reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei.

"Pentru noi nu exista alternativa la data de 1 ianuarie 2007. Stim ca trebuie sa ne facem temele, stim ca pregatirea noastra pentru aderare trebuie sa fie ireprosabila. De asemenea, Romania si Bulgaria au intensificat actiunile de lobby in vederea ratificarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgarei la UE", a precizat Anca Boagiu, ministrul integrarii.

De remarcat ca pana in prezent, doar noua din cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene au semnat Tratatul de aderare a Romaniei. Acestea sunt : Cipru, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha, Spania, Estonia, Grecia, Ungaria si Italia.

Potrivit datelor Ministerului Integrarii Europene, in anul 2005, schimburile comerciale dintre Romania si Polonia au crescut cu 51% fata de anul 2004, 252 de societati mixte romano-poloneze avand un capital investit in Romania de 9 milioane dolari. Cat despre exporturile marfurilor romane pe piata poloneza, acestea au inregistrat o crestere de 24,3% in anul 2005 fata de anul anterior.