Desi nu a reusit sa vanda cele doua aeronave AIRBUS A310, folosite pentru zborurile de lung curier, pe care le-a suspendat, societatea Tarom va mai cumpara inca patru aeronave AIRBUS A318 de la compania franceza AIRBUS SAS.

Guvernul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, contractarea de catre Ministerul Finantelor a unui credit extern pentru plata partiala a transelor de avans, in valoare de 8,142 milioane euro, datorate de catre Tarom societatii AIRBUS, pentru cumpararea celor patru aeronave.

Surse guvernamentale ne-au declarat ca "este vorba despre un contract incheiat de cele doua companii, care trebuie respectat, si ca aeronavele AIRBUS A318 sunt folosite pentru curse regionale". Dupa ce, in 2003, Tarom a renuntat la cursele lung curier, pentru ca generau pierderi, cele doua aeronave AIRBUS A310 au fost trecute in conservare.

Tarom a incercat sa le vanda, in vara anului trecut, la un pret de 25 de milioane dolari ambele areonave (valoarea reala a unei aeronave de acest tip este de circa 10-12 milioane de dolari), fara succes, si urmeaza sa fie organizata o noua licitatie.

De data aceasta, aeronavele vor fi scoase la vanzare la un pret de pornire de 20 milioane de dolari pachetul, care include si piese de schimb si motor de rezerva. In ce priveste cele 4 aeronave care sunt pe drum, reprezentantii companiei TAROM sustin ca au nevoie de acestea pentru cursele regionale.

Pe langa achizitia celor 4 AIRBUS-uri A318, Ministerul Finantelor va asigura si plata avansului de 10% pentru cumpararea a 120 rame automotor de catre compania CFR-Calatori de la Siemens AG.

In baza unui contract comercial, incheiat in aprilie 2002, CFR Calatori trebuie sa mai plateasca Lotul 7 (ultimul) de rame automotor, numai avansul de 10% fiind de 6,556 milioane euro.

Articol integral in Gandul